Izvor: N1 televizija, 12.Okt.2018, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanari iz Dubljanske ulice i dalje čekaju odštetu

Prošlo je deset godina od kada su se ljudima iz Dubljanske ulice u Beogradu kuće srušile zbog gradilišta na kome se gradilo van propisa. Stanari koji su se danas okupili na ruševinama svojih nekadašnjih domova i dalje čekaju odštetu.

Izvor: N1

Generacije četiri porodica živele su na Vračaru. Ostala su sećanja, jedno je najsnažnije - na oktobarsku noć 2008. kada su se zidovi oko njih rušili.

"Trenutno smo u mojoj spavaćoj sobi, tamo je bilo moje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kupatilo, ovde je bio kao jedan trem, ulazni hodnik", priča stanar Vladimir Lazić.

N1: Ovo je bio Vaš dom?

Lazić: Pa da, vi sad trenutno stojite u delu dvorišta u koje se urušio susedni plac, od kog je i krenulo ovo urušavanje.

Urušavanje je krenulo zbog nesavesnog rada preduzeća "OPTOS" pri kopanju temelja buduće zgrade. Zbog toga je sud investitora izgradnje Nedeljka Prelića poslao na trogodišnju zatvorsku kaznu.

Odgovorna je i beogradska uprava koja mu je dozvolio da zida. Međutim, Grad stanarima štetu još nije nadoknadio.

Menjala se vlast, menjala su se obećanja, samo ruševine stoje.

"Tadašnji gradonačelnik je rekao da oštećeni nemaju razloga za brigu da je on naš advokat i da će problem biti rešen brže nego se desi. Onda je nova vlast tražila naš predmet nisu mogli da ga nađu, a predmet je visok oko dva metra i nisu mogli godinu i po da ga nađu", priča stanarka Nives Čulić.

"Svi kažu život ide dalje, a to za nekog i stoji. Mi možemo da živimo samo paralelno, da gledamo kako ovaj deo našeg života stoji tu u mestu, možda se vraća i unazad", dodaje Lazić.

Predmet je ipak pronađen, ali onda su se menjali gradski pravobranioci, a naposletku su stanarima i prestali da odgovaraju na pozive i dopise.

"Predloženi dokazi su mahom izvedeni, tako da očekujemo da će do kraja godine prvostepeni postupak biti završen, onda nas očekuju žalbe, pa na odluku drugostepenog suda ćemo čekati, to je u praksi oko dve godine", objašnjava advokatica Kristina Todorić.

To u praksi znači i da će oštećeni stanari još najmanje dve godine plaćati komunalije, koje i dalje stižu na adresu, gde su im nekada bile kuće. Nastaviće da plaćaju komunalije i na adresama gde već deceniju žive kao podstanari.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.