Stabilno stanje povređene devojčice

Izvor: RTS, 10.Avg.2009, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilno stanje povređene devojčice

Devojčica, povređena u Spomen parku Jajinci, najverovatnije vatrenim oružjem ručne izrade, u stabilnom je stanju i njene vitalne funkcije nisu ugrožene. U ilegalnom posedu građana Srbije oko 900.000 komada oružja.

Stanje petogodišnje devojčice, libijske državljanke, koja je juče povređena u Spomen parku Jajinci, stabilno je i za sada nema komplikacija, i njene vitalne funkcije nisu ugrožene, potvrdio je hirurg Darko Martinović na VMA. 

Posle jučerašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << operacije devojčica se nalazi u odeljenju intenzivne nege jer postoperativni tok, kod tako teških operacija, traje dugo. Kada su je dovezli u bolnicu, imala je ozbiljno krvarenje u želucu.

Marković je rekao da je devojčica juče dovezena na VMA u stanju šoka, i da je zbog ustrelne povrede bila vitalno ugrožena, kao i da je obavljena operacija na stomaku jer je rentgenskim snimkom ustanovljeno da se zrno zadržalo u trbuhu.

Kako je naveo, lekarski tim je obavio složen operativni zahvat na slezini, želucu i gušterači.

Prema nepotvrđenim informacijama, devojčica se igrala sa bratom pre nego što je ranjena, ali se ne zna ko je od njih dvoje povukao obarač.

Nezvanično saznajemo da je reč o pištolju ručne izrade, dimenzija mobilnog telefona, pravougaonog oblika, sa dve cevi.

Policija proverava ko je vlasnik pištolja i kako je oružje dospelo u spomen park. Stručnjaci kažu da je teško otkriti ko je oružje doneo jer je reč o javnoj površini na koju je svima dozvoljen pristup.

Ovaj slučaj opet je pokrenuo pitanje oružja koje je u ilegalnom posedu građana. U MUP-u kažu da u Srbiji ima oko 1.150.000 komada oružja.

O oružju u ilegalnom posedu nema podataka. Prema podacima Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja iz 2007. godine, u ilegalnom posedu građana je oko 900.000 cevi. U policiji nam je rečeno da je prošle godine od građana oduzeto gotovo 1.800 komada vatrenog oružja.

Pojedini poznavaoci te problematike ocenjuju da bi država trebalo da otkupi oružje od građana po tržišnim cenama, uz rigorozne kontrole i stroge kazne.

MUP Srbije do sada je sproveo pet akcija legalizacije oružja, kada su građani predali gotovo 8.000 komada. Za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija zaprećene su kazne od šest meseci do osam godina zatvora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.