Šta sve planiraju da urade Ariljci kako bi se odužili najpoznatijem sugrađaninu, piscu Dobilu Nenadiću

Izvor: RTS, 12.Jun.2020, 15:06

Šta sve planiraju da urade Ariljci kako bi se odužili najpoznatijem sugrađaninu, piscu Dobilu Nenadiću

Uoči godišnjice od smrti Dobrila Nenadića, Ariljca koji je prestonicu maline proslavio i po malini i velikom književnom opusu, pokrenuta je inicijativa da mu grad zahvali javnim spomenikom.
Spomenik  najpoznatijem sugrađaninu najmanje je što Ariljci mogu uraditi za Dobrila, nagrađivanog pisca čijih je 20-ak knjiga štampano u preko 300.000 primeraka; samo Dorotej, po kom je i film snimljen, u skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 200.000, kaže inicijator predloga, autor spomenika o malini, vajar Velimir Karavelić, upravo završavajući piščev grobni spomenik.

"On se  bavio nacionalnom istorijom i  nacionalnim srednjevekovnim jezikom i afirmisao u literaraturi i opevao grad Arilje. Druga stvar je da je Dobrilo bio agronom i da je afirmisao ovu divnu biljku koja je zaštitni znak ovog kraja," analizira Karavelić.
Saglasni su i Ariljci, kada je o podizanju spomenika reč. Podsećaju da je on počasni građanin Arilja, najveći književnik koji je iz njega potekao, pokretač čitave priče o malini, njihov čovek od zvanja i znanja.
Dobrilovo omiljeno mesto u Arilju bila je biblioteka koja će  poneti njegovo ime ali, kako kažu ,i aktivno se uključiti u realizaciju posla oko spomenika, spremajući se za prvu manifestaciju Dobrilovi dani.
 Marija Aleksić, direktorka Biblioteke u Ariljeu, najavljuje manifestaciju kao godišnju, u oktobru mesecu, na  dan kada je pisac rođen.
Budući spomenik, kaže vajar Karavelić, valjalo bi da bude skromna figura kakav je Dobrilo Nenadić i bio, i poput likova koje je opisivao u svojim delima.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.