Šta smemo da uradimo, a da bude po zakonu, kad čujemo da komšija udara ženu ili decu?

Izvor: Telegraf.rs, 12.Mar.2017, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta smemo da uradimo, a da bude po zakonu, kad čujemo da komšija udara ženu ili decu?

Sve češće slušamo o nasilju u porodici, o žrtvama zlostavljanja, mnoga traju i godinama... Neki od nas su se sigurno i zatekli u blizini i mogli da kroz zidove čuju svađe, zapomaganja, razbijanje stvari..., a da nisu znali kako da reaguju i da li da bilo šta učine.

Krivični zakon u Srbiji niti propisuje da treba, niti brani da, kako objašnjava advokat Božo Prelević, bilo kome pomognete u "porodičnoj" nevolji.

- Sve je moguće u kritičnim situacijama. Imate pravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << da priteknete u pomoć zlostavljanim osobama i to se zove krajnja nužda. Ne postoji zakon koji kaže da ako vidite da neko nekoga tuče, da treba i vi njega da bijete zbog toga, ali možete da pomognete - tvrdi Prelević.

Ipak, tanka je granica gde ta pomoć takođe prelazi u ozbiljno povređivanje i zbog toga Prelević preporučuje da je najbolje da samo pozovete policiju.

Foto: Profimedia

- Kad ste na ivici incidenta, uvek postoji rizik da i sami budete kažnjeni. Sve zavisi od načina na koji pomažete žrtvi, jer ako nekome, primera radi, polomite glavu u tuči, čak iako ste tuču započeli da ga sprečite da nekoga maltretira, onda je normalno da odgovarate za tu povredu. Ne mislim da je pametno da se bilo ko od građana meša, osim ako nije u pitanju vojno ili neko drugo obučeno lice. Najbolje je da to policija rešava - poručuje advokat.

Dakle, ako se odlučute da u takvim situacijama ipak pokucate na komšijska vrata ili pak odlučite i da ih provalite, to ne znači da ćete zbog toga obavezno i odgovarati, ali zapitajte se pre no što reagujete, koliko ste daleko spremni da idete da pomognete nemoćnom u nevolji?

(S.V.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.