Šta rade turisti  u Severnoj Koreji

Izvor: Blic, 07.Apr.2013, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta rade turisti u Severnoj Koreji

Upozorenje Kim Džong Una, vođe Severne Koreje, da posle 10. aprila ne garantuje bezbednost strancima u njegovoj zemlji izgleda ne brine baš sve strance u Pjongjangu. Britanski i američki turoperateri tvrde da turistima ne preti opasnost.

Nikolas Boner, Britanac o kojem na internetu stoje podaci da je slikar, crtač stripova i filmski režiser, više od dve decenije stacioniran je Pekingu, prestonici Kine, a 1993. tu je osnovao turističku agenciju “Korio turs”, specijalizovanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za putovanja u Severnu Koreju, ali i snimanje dokumentaraca o ovoj državi.

Boner kaže da su se članovi njegove agencije prošle nedelje sastali sa osobljem britanske ambasade u Pjongjangu, u vreme kada iz severnokorejske prestonice skoro svakodnevno stižu pretnje nuklearnim napadom na Južnu Koreju i američke ciljeve u regionu i na teritoriji SAD.

- Oni (Severna Koreja) često imaju takvu retoriku protiv SAD i Južne Koreje, a iako je ovog puta ona naglašenija, usmerena je ka vlastima, a ne ka turistima koji reše da putuju u Severnu Koreju - navodi Boner.

On kaže da trenutno u okviru ture po Severnoj Koreji ima osmoro Amerikanaca i da “Korio turs” neće otkazati putovanja ukoliko ne dobije konkretnu poruku da to učini od ambasada Velike Britanije, Švedske ili Nemačke u Pjongjangu.

Kao i Boner, osmoro Amerikanaca na turi po državi kojom upravlja Kim Džong Un ima i Kristofer Vajt, direktor putovanja u “Jang pajonir turs”, agenciji takođe prijavljenoj u Kini.

- Upravo smo razgovarali sa ovom grupom i pozvali naše kontakte u Severnoj Koreji kako bismo proverili da je sve u redu - kaže Vajt.

Britanski Forin ofis saopštio je da nema trenutni plan za evakuaciju osoblja Ambasade Velike Britanije u Pjongjangu, ali tabloid „Dejli mejl“ navodi da planovi iz predostrožnosti za evakuaciju Britanaca iz Severne Koreje postoje i da je avijacija u pripravnosti za slučaj da treba da nadgleda izvlačenje ljudi.

Nemačka ambasada u Severnoj Koreji za sada će nastaviti rad.

- Mi neprestano procenjujemo bezbednost nemačke ambasade i njenu izloženost opasnosti - poručilo je nemačko Ministarstvo spoljnjih poslova.

Francuska ozbiljno shvata situaciju u Severnoj Koreji, apeluje na Pjongjang da prestane sa provokacijama, ali za sada ne namerava da evakuiše svoje građane iz te zemlje.

SAD nemaju ambasadu u Pjongjangu, a Rusija je saopštila da razmatra slanje aviona za izvlačenje svojih građana iz Severne Koreje i da je vodi razgovore sa Kinom, glavnim severnokorejskim saveznikom u regionu.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta rade turisti u Severnoj Koreji?

Izvor: Radio 021, 07.Apr.2013

Upozorenje Kim Džong Una, vođe Severne Koreje, da posle 10. aprila ne garantuje bezbednost strancima u njegovoj zemlji izgleda ne brine baš sve strance u Pjongjangu. Britanski i američki turoperateri tvrde da turistima ne preti opasnost.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.