Britanci ne povlače diplomate iz Pjongjanga

Izvor: Vesti-online.com, 07.Apr.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci ne povlače diplomate iz Pjongjanga

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg izjavio je danas da za sada nije neophodno povlačenje britanskih diplomata iz Pjongjanga.

Uprkos upozorenju Severne Koreje da u slučaju konflikta, posle 10. aprila ne može da garantuje bezbednost stranih ambasada u Pjongjangu, ne mislim da je neophodno da sada reagujemo tako što ćemo da evakuišemo naše diplomate", rekao je Hejg za britanski Bi-bi-si.

On je kazao da sa britanskim saveznicima pažljivo prati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << situaciju u Severnoj Koreji, ali da na retoriku i pretnje Pjongjanga ne treba reagovati.

Britanski ministar je rekao da se vojne trupe Severne Koreje nisu premestile, što bi se očekivalo u periodu koji prethodi vojnom napadu jedne zemlje. Hejg je zato kazao da je važno da međunarodna zajednica ostanem mirna, ali "odlučna i ujedinjena".

U Pjongjangu je juče održan sastanak šefova diplomatskih predstavništava sedam država (Nemačke, Velike Brotanije, Švedske, Poljske, Rumunije, Češke i Bugarske) na kojem se razgovaralo o napetoj situaciji na Korejskom poluostrvu. Do sada nijedna od tih zemlja nije donela odluku da povuče svoje diplomate iz Severne Koreje.

Severna Koreja postavila je u petak na istočnu obalu još jednu raketu srednjeg dometa. Pjongjang je potom saopštio da posle 10. aprila, u slučaju konflikta, ne može da garantuje bezbednost diplomatskim predstavništvima u Severnoj Koreji.

Veruje se da rakete "musudan", koje su predstavljene tokom vojne parade 2010. godine, imaju domet od 3.000 kilometara i da bi mogle da pogode ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hejg: Zasad nema povlačenja diplomata

Izvor: Danas, 07.Apr.2013

Iako su vlasti Pjongjangu saopštile da posle 10. aprila, u slučaju konflikta sa SAD i Južnom Korejom, ne mogu da garantuju bezbednost diplomatskim predstavništvima u Severnoj Koreji, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg izjavio je juče da za sada nije neophodno povlačenje britanskih...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.