Šta nam donosi otvaranje poglavlja o finansijskim uslugama

Izvor: RTS, 27.Jun.2019, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nam donosi otvaranje poglavlja o finansijskim uslugama

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, Srbija bi danas trebalo da otvori poglavlje 9 u pristupnim pregovorima, koje se odnosi na finansijske usluge. To poglavlje reguliše finansijski sistem – krvotok svake države.
Dr Ismail Musabegović iz Beogradske bankarske akademije kaže da je reč o procedurama i procesima.

"Finansije su jedna živa materija, pogotovo uticaj finansijskih tehnologija. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sve to utiče, tako da to nije završena stvar i moraće da se prilagođava. Važno je da je otvoreno to poglavlje. Svaka čast ministarstvima i NBS, bez kojih ceo ovaj proces ne bi mogao da se završi", naveo je Musabegović.
Prema njegovim rečima, ceo sistem je bankocentričan.
"Kada vam treba kapital, vi idete u banku. Postoji jedno drugo tržište kapitala koje se reguliše ovim poglavljem, koje je izvor za kapital za kompanije, a i za sve građane jedne alternativne štednje, odnosno za investiranje i ulaganje u hartije od vrednosti. Na tom polju će biti dosta posla, da se pre svega edukuje građanstvo – šta je to tržište kapitala, kako funkcioniše i kako se može od toga napraviti posao", istakao je Musabegović.
Dodaje da poglavlje 9 uvodi to da će sve naše finansijske institucije bez problema moći da sarađuju.
"Mi već imamo regulativu i sistem u oblasti finansija koja ne zaostaje za EU. Sve što se dešava u Evropi i sve što građani u EU imaju kao ponudu od finansijskih usluga, imaju i građani Srbije. Ceo proces usklađivanja daje stabilnost jednom sistemu koji je bitan za stabilnost i privredni rast jedne zemlje", rekao je Musabegović.
Pokretanje investicionih fondova
Poglavlje 9 pokriva deo investicionih i penzionih fondova. Oni su kod nas već deset godina slabo aktivni.
Musabegović smatra da će fondovi morati da se pokrenu, ali da to pre svega zavisi od edukacije građanstva.
"Vi u svetu imate investicione fondove gde mladi ljudi uplaćuju svakog meseca novac i sebi obezbeđuju dodatnu penziju. Ali da bi takvi fondovi funkcionisali mora da postoji tržište kapitala. Ono što nedostaje našem tržištu je da nemate mnogo hartija od vrednosti gde bi moglo da se investira. To je ograničavajući faktor. Ako preduzetnici shvate da ako daju akcije na javnu prodaju prikupiće kapital i obezbediće sebi drugačiji razvoj kompanije", naveo je Musabegović.
Poglavlje 9 je već dugo spremno. Bilo je važno da se Srbija skine sa "sive liste" FATF-a.
"To je bio preduslov. Ta organizacija FATF prati finansijske sisteme zemalja i daje mišljenja.To je odlična vest. Srbija više nije na toj listi FATF-a. To znači da svi koji dolaze i posluju u Srbiji se osećaju opuštenije", istakao je Musabegović.
Musabegović dodaje da se sutra očekuje velika reakcija na berzi kada počinje sastanak G-20 i ukoliko dođe do dogovora između Kine i Amerike berza će, kaže, sigurno reagovati – rasti ili padati. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.