Srbija u Briselu otvorila poglavlje 9 i dobila 179 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2019, 03:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u Briselu otvorila poglavlje 9 i dobila 179 miliona evra

U Briselu je danas na Međuvladinoj konferenciji Srbija otvorila poglavlje 9 o finansijskim uslugama, u pristupnim pregovorima sa EU, i na kojoj je potpisan Instrument pretpristupne pomoći (IPA) za 2018. godinu u iznosu od 179,1 milion evra.

Delegaciju Srbije predvodi ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Po završetku Međuvladine konferencije, biće održana konferencija za novinare na kojoj će učestvovati ministarka Jadranka Joksimović, evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << komesar za pristupne pregovore Johanes Han i rumunski ministar za evropske poslove Georg Ćamba.

EU i Srbija potpisali IPA 2018. u iznosu od 179,1 milion evra

Joksimović i Han, potpisali su u Briselu paket pretpristupne pomoći IPA 2018 u iznosu od 179,1 milion evra.

U pitanju su bespovratna sredstva EU namenjena za podršku Srbiji na putu evrointegracija.

IPA program za 2018. godinu predviđa podršku projektima u oblasti zaštite životne sredine, inovacija, razvoja turističke infrastrukture, kao i podršku ranjivim kategorijama stanovništva kroz održiva rešenja za smeštaj i zapošljavanje.

Program predviđa i intervencije u oblasti statistike, procesa evropskih integracija i usklađivanja sa EU standardima.

Preko IPA fondova EU pomaže i podržave zemlje koje su kandidati ili su na putu da postanu kandidati za članstvo u EU.

EU je u tu svrhu za Srbiju, za period od 2014 do 2020. godine, izdvojila 1,5 milijardi evra.

Tabaković: Pokazatelj usklađenosti svih kriterijuma i merila

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je otvaranje Poglavlja 9 pokazatelj usklađenosti sa svim kriterijumima i merilima koje predviđa oblast finansijskih usluga i da je Srbija na putu ka EU uradila veliki deo posla u ovoj oblasti.

Oblast finansijskih usluga pokriva sektor banaka, osiguranja, bankarskih konglomerata, investicionih fondova, tržišta kapitala, strukovne penzije.

"Otvaranje Poglavlja 9 u dobroj meri govori da je Srbija na putu ka EU i da je već veliki deo posla uradila u ekonomskoj oblasti", rekla je Tabaković za Tanjug.

Ona je podsetila da je u decembru otvoreno poglavlje 17 koje se tiče ekonomske i monetarne politike koje takođe, kao i Poglavlje 9 (finansijske usluge) vodi NBS.

Tabaković je navela da je posebno važno da se zatvaranje Poglavlja 9 može očekivati odmah po otvaranju, zato što postoje administrativni kapaciteti i usklađenost domaće regulative sa regulativom EU.

"Do ulaska u EU mi ćemo morati da donesemo neke zakone, ali ne zato što oni danas ne postoje, nego zato što je to oblast u kojoj se svakodnevno rade unapređenja koja znače, na primer, zaštitu korisnika finansijskih usluga i sve veći i dublji obuhvat tih usluga i način kako se prati njihova primena, unapređuje upravljanje rizicima u poslovanju i to će značiti kontinuitet našeg usklađivanja do ulaska u EU", istakla je ona.

Ovo je jedna od oblasti koja je pokazala da zajednički rad daje najbolje moguće rezultate, naglasila je guverner NBS.

"Za sve one koji posluju na tržištu Srbije u oblasti finansijskih usluga, apsolutno nema nikakve razlike u odnosu na ono što je u EU ili nekih ograničenja kojih ima u Srbiji, a nema u EU. Otvaranje ovog poglavlja i njegovo zatvaranje, a konačno i pridruživanje, značiće da će i naša domaća regulativa i svi oni koji učestvuju na tom tržištu imati jedinstveni evropski pasoš da mogu da budu prisutni na tržištu EU, a ne samo u Srbiji", rekla je Tabaković.

Joksimović: Srbija ne gubi korak u pristupnom procesu

”Uz poglavlje 9 finansijske usluge koje otvaramo i uz paket od skoro 180 miliona evra bespovratne pomoći mislim da Brisel ipak daje pozitivan signal Srbiji. Mi ćemo to uvažiti i nastaviti intenzivno reformski proces”, izjavila je Joksimović u Briselu.

Jadranka Joksimović je pred početak Međuvladine konferencije EU Srbija u Briselu najavila da se poglavlje 9, koje je otvoreno, odnosi na finansijske usluge tj. tržište kapitala, bankarske usluge, usluge osiguravajućih kompanija i investicionih fondova.

”Činjenica da smo u mogućnosti da otvorimo ovo poglavlje govori o tome da su dosadašnje ekonomske reforme koje je vlada Srbije preduzela dale značajne rezultate. Sa druge strane, čitav jedan set važnih stvari za privredu, građane i potencijalne investitore će biti dodatno osiguran kroz otvaranje ovog poglavlje”, naglasila je Joksimović.

Ministar za evrointegracije Srbije dodala je da će kroz rad na ovom poglavlju građani Srbije imati mogućnost da koriste set finansijskih usluga koje građani EU imaju u svojim zemljama.

”Očekivali smo otvaranje možda i dva poglavlja, mislim da smo to i zaslužili , ali i ovo je korak u napred. Bitno je da Srbija ne gubi korak i dah u hodu ka članstvu EU, ali na prvom mestu ka reformama u našoj zemlji u svim oblastima”, poručila je Joksimović.

Ona je najavila da će nakon otvaranja poglavlja 9, sa komesarom za pristupne pregovore Johanesom Hanom potpisati finansijski paket za pretpristupnu pomoć za Srbiju IPA 2018 koja iznosi 179, 1 milion evra i koja je već programirana.

”U pitanju nije zajam ili dug već bespovratna sredstva i garant koji imamo u oblasti životne sredine, turističke infrastrukture, inovacija, novog zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja udruženih”, objasnila je Joksimović.

Ministarka Jadranka Joksimović ocenjuje da u ovom trenutku osim Srbije nema mnogo dobrih vesti za pristupni proces regiona i da u takvim okolnostima ne možemo da budemo nezadovoljni postignutim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.