Šta je rekao general Malinović učesnicima protesta, a šta mu Vulinov Pokret socijalista odgovara?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2019, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je rekao general Malinović učesnicima protesta, a šta mu Vulinov Pokret socijalista odgovara?

"Za mnom junaci", tako je penzionisani general Sreto Malinović sinoć počeo obraćanje na protestu "1 od 5 miliona", koje je lider LDP Čedomir Jovanović označio kao "skandalozno, nacionalističko ludilo". Na javni istup generala u penziji reagovao je i Pokret socijalista, na čijem čelu je aktuelni ministar odbrane Alseksandar Vulin.

"Sutra je 20 godina od NATO agresije na zemlju, podsetiću vas na neke stvari da biste znali zašto se nama Srbima istorija ponavlja. Kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vreme leči sve, ali neke rane ne mogu da zacele", rekao je Malinović.

"Naše jedinice na terenu vodile su borbu zasipane tonama bombi, nismo odstupali, rešeni da ne odsutanemo", rekao je Malinović i dodao da je nakon svega "potpisan neki sporazum kojim su žrtve i traume naroda učinjene uzaludnima".

"Šta bi rekli heroji sa Košara, Paštirka, šta bi rekli poginuli nebeski asovi?", upitao je Malinović i nastavio:

"Ko je danas ministar vojni?...Ko je juče u 50. godini položio vojnu zakletvu nakon tri dana vojničke vežbe, neću ime da mu izgovorim."

"To je poniženje, ne samo za vojsku, to je poniženje za sve žrtve od Osmanlija do danas, to je poniženje za Srbiju, a vi ga nazovite kako god hoćete", rekao je Malinović, na šta su okupljeni skandirali "izdaja, izdaja". On je rekao da vlast koja priča o evropskim vrednostima "krčmi strateške resurse i urušava državu".

Teško je, kako je istakao, sa ove distance reći da li se sukob 1999. mogao izbeći.

"Ali posle svega, kako sada državu vode isti oni čija nas je politika razgraničila s Dunavom, Drinom i okeanima moramo se zapitati zašto, zašto smo ulazili, zašto smo izašli ako smo već ušli na ponižavajući način", rekao je on.

Ljudi koji su sada na vlasti, rekao je Malinović, poturaju tezu da su njihovi prethodnici izgubili Kosmet.

"O kakvom razgraničenju govore sa nečim što nije naše", upitao je Malinović.

Pokret Socijalista: A šta bi rekao vojvoda Mišić?

Pokret socijalista, članica vladajuće koalicije čiji je predsednik ministar odbrane Aleksandar Vulin, najoštrije je danas osudio sinoćnju izjavu generala u penziji Sreta Malinovića na protestu opozicije "1 od 5 miliona" u Beogradu u kome je kritikovao vlasti Srbije u vreme NATO bombardovanja 1999, kao i aktuelne vlasti.

U saopštenju za javnost PS pita "šta bi heroji sa Košara rekli o generalu Sretku Malinoviću koji je član DS-a, stranke koja se zalaže za članstvo Srbije u NATO paktu" ili "o generalu koji nije nikada naterao svoju stranku DS da snimi film o junacima sa Košara ili da prođe sve vreme njene vlasti, a ne podigne ni jedan spomenik herojima sa Košara?"

Socijalisti takođe pitaju "šta bi ratnici rekli o generalu Sretku Malinoviću koji drži govore koje sa radošću prenosi šiptarska i hrvatska štampa"?

"Šta bi rekao vojvoda (Živojin) Mišić za generala koji je ćutao kao poslednja kukavica kada su mu otpuštali saborce jer su ratovali za Srbiju, odvodili ratnike i komandante u Hag da ih utamniče i sude, šta bi rekli ratnici o generalu koji na godišnjicu NATO agresije pljuje svoju zemlju i vojsku, a o agresoru ćuti", zapitao se PS.

Ta stranka u saopštenju ističe da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Aleksandar Vulin "podigli spomenik junacima sa Košara, snimili filmove o Košarama i Paštriku, vratili samopoštovanje vojsci, a proterane komandante i ratnike vratili u vojsku i akademiju, a za razliku od Sretka Malinovića, Vučić je imao hrabrosti da izgovori pravo ime NATO agresije i da obnovi vazduhoplovstvo i vojsku i da nikoga ne izruči Hagu".

PS podseća Malinovića da mu nije smetalo što je njegov "vođa Vuk Jeremić služio civilno vojsku u kabinetu (predsednika) Borisa Tadića", ali da zato napada Vulina zato što služi vojsku sa oružjem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.