Izvor: Politika, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je obećao Dinkić

zakazana vanredna sednica Skupštine opštine radi preispitivanja odluke o rekonstrukciji i proširenju postrojenja za preradu vode na jezeru Ćelije

KRUŠEVAC – Odluka Skupštine opštine Kruševac o odobravanju projekta rekonstrukcije i proširenja postrojenja za pripremu vode za piće u Majdevu, na jezeru Ćelije, doneta u maju ove godine, ponovo je u žiži interesovanja opozicionih stranaka. Na zahtev 24 odbornika Demokratske stranke i Srpske radikalne stranke, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predsednica Skupštine opštine Kruševac Branislava Brkić zakazala je vanrednu sednicu za 10. oktobar.

Odbornici će razmatrati predlog o stavljanju van snage već donete odluke o odobravanju projekta rekonstrukcije i proširenja kapaciteta vode u Majdevu, uz obrazloženje da je ministar Mlađan Dinkić, neposredno posle sednice vlade u Kruševcu, izjavio na konferenciji za novinare da je odobreno 4,8 miliona evra za ovaj projekat. Pitanje šta je zaista rekao ministar Dinkić glavna je tema u Kruševcu, a posebno je potencirano na nedavnim konferencijama za novinare u opštinskim odborima DS-a i SRS-a. Demokrate i radikali tvrde da je ministar Dinkić jasno rekao da će Vlada Srbije izdvojiti 4,8 miliona dinara za projekat vodosnabdevanja. S druge strane, predsednik Azdejković je izjavio da su "neki pogrešno protumačili izjavu ministra Dinkića, a podrška vlade za ovaj projekat će iznositi milion evra".

Dr Ranka Radonjić, član Izvršnog odbora DS-a, uputila je oštru kritiku aktuelnoj vlasti, tvrdeći da je obećanje ministra Dinkića da će vlada dati 4,8 miliona evra za vodosnabdevanje trebalo da oslobodi građane nameta visokog od šest do sedam miliona evra. Zbog toga Demokratska stranka i traži vanrednu sednicu Skupštine opštine.

Gotovo istovetan stav imaju i čelnici SRS-a. Oni su, inače, započinjali akciju na prikupljanju potpisa za referendumsko izjašnjavanje građana o ovoj temi, ali su posle saopštenja o finansiranju iz Nacionalnog investicionog plana sa tim, kažu, zastali. Za referendumsko odlučivanje trebalo je da sakupe više od 36.000 potpisa.

S druge strane, predsednik opštine Dragan Azdejković upućuje na čitanje skupštinske odluke čije se ukidanje traži. Odluka koju opozicija smatra suvišnom doneta je pod brojem 350-411/06, na sednicama održanim 20. 4, 3. 5. i 5. 5. 2006. godine. U odluci zaista nema ni reči o visini iznosa, već se JKP Vodovod određuje za investitora, a predsednik opštine ovlašćuje da sa investitorom nastavi pregovore o načinu finansiranja, s tim što je u obavezi "da podnese izveštaj Skupštini o ishodu pregovora radi davanja saglasnosti Skupštine za zaključenje ugovora".

Prilikom obrazlaganja odluke o rekonstrukciji, predstavnici lokalne vlasti i Vodovoda su informisali odbornike i javnost da su započeti pregovori sa francuskom firmom "Veolija" o mogućem kreditiranju uz pomoć francuske vlade. I upravo ta mogućnost je izazvala reakciju opozicije. Radikali su osumnjičili pojedince za primanje provizije od "Veolije". Predsednik opštine Dragan Azdejković je izjavio da optuživanje bez dokaza samo šteti dolasku stranih investitora, pogotovu kada se zna da je u ovom slučaju reč o "Veoliji", u kojoj dominira francuski državni kapital.

– O kreditu tek treba da razgovaramo, ali je najvažnije da obnovimo naš vodovod i da on postane regionalni, kako bismo, uz pomoć države, sutradan lakše pronašli sredstva za rešavanje pitanja otpadnih voda iz Brusa i Blaca koje zagađuju jezero. Sve ovo je nepotrebno gubljenje energije, ali neka se raspravlja. Ja samo ukazujem na to da bilo koja vlast ne sme ispustiti šansu da u ovom momentu pronađe rešenje za vodosnabdevanje, kako ne bismo došli u tešku situaciju kao neki drugi gradovi u Srbiji. Mislim da će građani prepoznati šta je briga za zdravlje i budućnost, a šta puki politički marketing – kaže predsednik Azdejković.

Radikali i demokrate sa zajedničkog spiska od 24 imena odbornika kažu da osporena odluka mora pasti. Oni istovremeno kategorički odbijaju opasku kolega iz vlasti da je "čudna koalicija demokrata i radikala", tvrdeći da samo žele da spreče kreditno zaduživanje građana.

R. Stanković

[objavljeno: 08.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.