Šta donosi uvođenje platnih razreda?

Izvor: Radio 021, 01.Okt.2014, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta donosi uvođenje platnih razreda?

Uvođenje platnih razreda u javnoj upravi trebalo bi da obezbedi da svi koji rade na istim poslovima i imaju iste kvalifikacije isto i zarađuju.

Ovo kažu u resornom ministarstvu, dok sindikati samo očekuju pravednu raspodelu novca.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički tvrdi da će platni razredi omogućiti uvođenje reda i pravednije određivanje zarade onih koji rade u javnoj upravi i istakla da je to, međutim, ozbiljan posao koji neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << moći da se uradi preko noći.

Udovički je rekla da su platni razredi deo Zakona o platama, koji mora da učvrsti i pojača kontrolu budžeta nad zaradama u javnoj upravi i primenjivaće se od početka naredne godine, što znači da će biti predviđeno budžetom za 2015.

"To je jako složen posao i uključuje sve delove vlade pošto je reč o tome da se regulišu zarade svih onih koji rade u javnoj upravi, izuzev privrednih subjekata", rekla je ona i dodala da se na tome uveliko radi.

Novi sistem plata, kako je navela, osim što treba da obezbedi transparentnost, uvođenje reda, da znamo ko i za šta prima određenu zaradu, obezbediće će i bolji uvid u kontrolu načina na koji se plate u javnoj upravi utvrđuju.

Ono što je novitet u zakonu, objasnila je ministarka, je to što se neće gledati samo kvalifikacija nekog zaposlenog već posao i njegova složenost, koliko je odgovoran, koliko se radi u teškim uslovima.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.