Šta će biti umesto biblioteke srušene do temelja 41? FOTO

Izvor: B92, 06.Apr.2018, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će biti umesto biblioteke srušene do temelja '41? FOTO

Beograd -- U šestoaprilskom bombardovanju do temelja je srušena Narodna biblioteka Srbije. Godinama se priča da će ovo postati adaptirani spomenik kulture.

Ove godine još jedno obećanje kada i kako će to izgledati.

Osnovana 1832. Narodna biblioteka Srbije u srcu Beograda izgorela je do temelja 6. aprila 1941. prilikom nemačkog bombardovanja Beograda. Danas je ovaj prostor ograđen, a njegova okolina služi za parking.

“Razna rešenja su u opticaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali mi moramo da presečemo tu stvar, ali rupa ostaje i to je nedopustivo. Mi ćemo insistirati da se konačno pred javnost izađe sa nekim trajnim rešenjem“, rekao je ministar kultire Vladan Vukosavljević.

Trajno rešenje već postoji, otkriva gradski arhtekta. Milutin Folić objašnjava da je projekat već napravio arhitekta Boris Podreka.

“Prvi deo prema Brankovoj ulici biće ugljenisane knjige koje će simbolizovati stradanje, zatim edukativni deo i onda cvetni deo koje simbolizuje preporod. Očekujem da bi radovi mogli da počnu u drugoj polovini godine i nadam se da će biti za sledeće leto potpuno u funkciji“, rekao je Folić.

Narodna biblioteka sada se nalazi pored Hrama Svetog Save, gde su izloženi ostaci njenog bogatog kulturnog nasleđa.

Tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu uništen je knjižni fond od oko 50.0000 svezaka, kao i zbirka od 1.424 ćirilična rukopisa i zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige i celokupna prepiska Vuka Karadžića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta će se nalaziti na mestu srušene Narodne biblioteke Srbije?

Izvor: Danas, 06.Apr.2018

U šestoaprilskom bombardovanju do temelja je srušena Narodna biblioteka Srbije. Godinama se priča da će ovo postati adaptirani spomenik kulture, rečeno je na televiziji O2. Članak Šta će se nalaziti na mestu srušene Narodne biblioteke Srbije? se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.