Šta će biti umesto biblioteke srušene do temelja 41?

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2018, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta će biti umesto biblioteke srušene do temelja '41?

U šestoaprilskom bombardovanju do temelja je srušena Narodna biblioteka Srbije. Godinama se priča da će ovo postati adaptirani spomenik kulture. Ove godine još jedno obećanje kada i kako će to izgledati.

Osnovana 1832. Narodna biblioteka Srbije u srcu Beograda izgorela je do temelja 6. aprila 1941. prilikom nemačkog bombardovanja Beograda. Danas je ovaj prostor ograđen, a njegova okolina služi za parking.

- Razna rešenja su u opticaju ali mi moramo da presečemo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tu stvar, ali rupa ostaje i to je nedopustivo. Mi ćemo insistirati da se konačno pred javnost izađe sa nekim trajnim rešenjem - rekao je ministar kultire Vladan Vukosavljević.

Trajno rešenje već postoji, otkriva gradski arhtekta. Milutin Folić objašnjava da je projekat već napravio arhitekta Boris Podreka.

- Prvi deo prema Brankovoj ulici biće ugljenisane knjige koje će simbolizovati stradanje, zatim edukativni deo i onda cvetni deo koje simbolizuje preporod. Očekujem da bi radovi mogli da počnu u drugoj polovini godine i nadam se da će biti za sledeće leto potpuno u funkciji -  rekao je Folić.

Narodna biblioteka sada se nalazi pored Hrama Svetog Save, gde su izloženi ostaci njenog bogatog kulturnog nasleđa.

Tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu uništen je knjižni fond od oko 50.0000 svezaka, kao i zbirka od 1.424 ćirilična rukopisa i zbirka turskih dokumenata o Srbiji, inkunabule i stare štampane knjige i celokupna prepiska Vuka Karadžića.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.