Srpski producenti traže podsticaje i za domaći film

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2015, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski producenti traže podsticaje i za domaći film

Udruženje filmskih producenata Srbije (UFPS) smatra da je najavljena uredba o podsticajima stranim producentima da snimaju u našoj zemlji veoma značajna za kontinuitet kinematografske delatnosti u Srbiji, ali da, kao strukovno Udruženje, treba da bude uključeno u nalaženje optimalnog rešenja, koje ne sme da diskriminiše domaće producente.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i ministar privrede Željko Sertić najavili su juče da će za dve do tri nedelje biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << usvojena uredba o podsticajima filmskoj industriji, koja će privući strane producente i značajno povećati prihode Srbije u toj oblasti.

UFPS, koje čine producenti domaćih igranih, dokumentarnih, animiranih filmova, manjinskih koprodukcija i televizijskih serija, na redovnoj godišnjoj Skupštini zaključilo je da se intenziviraju napori za donošenje uredbe "na način koji je najadekvatniji za razvoj celine kinematografije u Srbiji".

"Donošenje ovakve uredbe je od izuzetnog značaja za kontinuitet kinematografske delatnosti u Srbiji, ali smatramo da bi kao strukovno Udruženje trebali biti konsultovani i direktno uključeni u iznalaženje najoptimalnijih i dugoročnog sistemskog rešenja", saopštio je danas UFPS.

Udruženje se obratilo nadležnim institucijama - Filmskom Centru Srbije, Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu privrede i Ministarstvu finansija.

UFPS ocenjuje da će Srbija kao kandidat za EU vrlo brzo potpisati "New Cinema Communication Acta" - osnovni zakonski akt EU kojim se uređuje pitanje državnih podsticaja za audiovizuelni sektor.

"Taj akt nalaže zakonodavstvima evropskih zemalja i zemljama kandidatima da u pogledu zakonske regulative podsticaja ne sme doći do diskriminacije, odnosno da nacionalnom uredbom mora da bude obuhvaćeno svako kinematografsko i televizijsko delo koje se snima na teritoriji te zemlje i koje je angažovalo državljane te zemlje na izvođenju projekta. Pod ovim se navode: strani servisi, većinske i manjinske koprodukcije, domaći film finansiran domaćim novcem i televizijske serije", ističe UFPS.

Primer za ovakvu regulativu je praksa zemalja u regionu (hrvatski Pravilnik o poticanju ulaganja u proizvodnju audiovizuelnih dela, Hungarian Tax Relief, Czesh Film Incentives...), kao i svim razvijenim EU zemljama.

Zajedničko im je upravo to da se podsticaji odnose i na strana i na domaća kinematografska dela, na osnovu "New Cinema Communication Acta", dok su kriterijumi kao i iznosi podsticaja različiti.

Primera radi u EU u 2015. godini iznosi podsticaja se kreću od 17 do 32 posto, dok u zemljama izvan EU idu i do 45 posto (Pokrajina Ontario, Kanada 35 plus deset posto bonusa ukoliko se 85 posto filma snima tu, Portoriko 40, Španija 38, Australija 35, Mauricijus, Malezija, UAE 30 posto...).

UFPS pozdravlja inicijativu Grupacije za kinematografiju pri Privrednoj komori Srbije da se uredba o podsticajima donese na predloženi način, jer ne samo da će privući strane investitore da svoje filmove realizuju u našoj zemlji, već će osnažiti i domaću kinematografsku industriju odvajanjem pet posto od ukupne količine sredstava utrošenih u Srbiji, odnosno 20 posto od iznosa podsticaja za Filmski centar Srbije, kao podsticaj i domaćoj filmskoj produkciji, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Domaće filmadžije nezadovoljne: Ista prava i za nas i za strance

Izvor: Večernje novosti, 11.Feb.2015, 09:11

DOMAĆI producenti smatraju da se donošenjem uredbe o finansijskim podsticajima za filmsku produkciju (koju su najavili potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i ministar privrede Željko Sertić), ne rešavaju mnogi problemi srpske kinematografije. Jer, kako ističe Udruženje filmskih producenata...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.