Srpski kulturni centar u Skoplju, briga o baštini, jeziku i pismu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 15:04

Srpski kulturni centar u Skoplju, briga o baštini, jeziku i pismu

"Srpska zajednica u Makedoniji na jesen bi trebalo da dobije Srpski kulturni centar u Skoplju, kao rezultat dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Makedonije Zorana Zaeva", izjavio je danas direktor Uprave za jezike manjinskih zajednica u Skoplju Milutin Stančić.

On je izjavio za RTS da je zajedno sa Sašom Bogdanovićem, predsednikom skopske opšine Centar, inicirao taj sveobuhvatan projekat, koji je naišao na podršku predsednika Vučića, Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prosvete, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i skupštinskog Odbora za dijasporu.

"Ideja je nastala kao potreba da Srbi u Makedoniji, kojih je prema poslednjem popisu iz 2002. godine, skoro 40.000, dobiju konačno kulturni centar. Takođe, potrebno je da ojačaju institucionalno, brinu o baštini, čuvaju jezik i pismo, što su sve preduslovi čuvanja identiteta u dugom periodu asimilacije", naveo je Stančić.

On dodaje da je 15-ogodišnji rad i iskustvo srpske NVO "Spona", koja štampa časopise na srpskom jeziku, organizuje tribine, naučne skupove, pozorišne predstave i koncerte širom Makedonije, pokazao potrebu za Centrom iza koga bi stala i država Srbija.

"Teško je danas precizno pojasniti šta i kako ljudi osećaju i podrazumevaju pod osnovama svog identiteta", rekao je Stančić i dodaje da bi Srpska kuća bila utemeljena kao vrsta sanacija i sprečavanja dalje asimilacije Srba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.