23. april  2021. 15.00  | Izvor: Tanjug

Srpski kulturni centar u Skoplju, briga o baštini, jeziku i pismu

BEOGRAD -

"Srpska zajednica u Makedoniji na jesen bi trebalo da dobije Srpski kulturni centar u Skoplju, kao rezultat dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Makedonije Zorana Zaeva", izjavio je danas direktor Uprave za jezike manjinskih zajednica u Skoplju Milutin Stančić.

On je izjavio za RTS da je zajedno sa Sašom Bogdanovićem, predsednikom skopske opšine Centar, inicirao taj sveobuhvatan projekat, koji je naišao na podršku predsednika Vučića, Ministarstva prosvete, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i skupštinskog Odbora za dijasporu.

skoplje, makedonija, 1

"Ideja je nastala kao potreba da Srbi u Makedoniji, kojih je prema poslednjem popisu iz 2002. godine, skoro 40.000, dobiju konačno kulturni centar. Takođe, potrebno je da ojačaju institucionalno, brinu o baštini, čuvaju jezik i pismo, što su sve preduslovi čuvanja identiteta u dugom periodu asimilacije", naveo je Stančić.

On dodaje da je 15-ogodišnji rad i iskustvo srpske NVO "Spona", koja štampa časopise na srpskom jeziku, organizuje tribine, naučne skupove, pozorišne predstave i koncerte širom Makedonije, pokazao potrebu za Centrom iza koga bi stala i država Srbija.

"Teško je danas precizno pojasniti šta i kako ljudi osećaju i podrazumevaju pod osnovama svog identiteta", rekao je Stančić i dodaje da bi Srpska kuća bila utemeljena kao vrsta sanacija i sprečavanja dalje asimilacije Srba.

Tagovi
Srodne vesti