Srpski dokumentarac o Valdhajmu na festivalu u Njujorku

Izvor: Politika, 10.Avg.2010, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski dokumentarac o Valdhajmu na festivalu u Njujorku

Dokumentarni film „Valdhajm – skriveno zlo” autora Danka Vasovića učestvovaće u programu međunarodnog filmskog festivala u Njujorku od 12. do 19. avgusta. Film na kojem je Vasović kao reditelj, scenarista i narator radio pet godina biće prikazan poslednjeg dana festivala ustanovljenog prošle godine.

Reč je o dokumentarcu od bezmalo dva sata koji se bavi kontroverzama o nacističkoj prošlosti Kurta Valdhajma, bivšeg generalnog sekretara UN-a i predsednika Austrije, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je umro pre tri godine. U knjizi koju je objavio pre 23 godine, Vasović je kao novinar istraživač obelodanio da je Valdhajm za vreme Drugog svetskog rata pripadao Hitlerovoj vojsci i učestvovao u ratnim zločinima. Ovo ostvarenje će, prema Vasovićevim rečima, u formi serije uskoro biti prikazano na RTS-u.

Festival u Njujorku, na kojem će ove godine biti prikazano 120 filmova iz celog sveta, ima za cilj da novim autorima u različitim kategorijama omogući da se predstave najširoj publici.

A. M.

 

objavljeno: 10/08/2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.