Srpski PEN poziva na očuvanje Oktobarskog salona

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2014, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski PEN poziva na očuvanje Oktobarskog salona

Srpski PEN centar protestuje protiv odluke Skupštine grada Beograda da se Oktobarski salon ubuduće održava svake druge godine i ovu odluku smatra nepromišljenom i štetnom za interese savremene srpske kulture.

U saopštenju za javnost srpski PEN centar od Skupštine grada Beograda traži da u najhitnijem roku poništi odluku i izvini se kulturnoj javnosti zbog postupka koji je izazvao uznemirenje.

Srpski PEN smatra da je obrazloženje Skupštine grada Beograda da >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se Oktobarski salon pretvara u bijenalnu manifestaciju zbog mera štednje u potpunosti neprihvatljivo, smatra da je to mala ušteda, a velika šteta za srpsku kulturu.

Oktobarski salon je, prema oceni srpskog PEN-a, nezamenljiva institucija likovne i kulturne scene u Beogradu i Srbiji, a poslednjih godina Salon je stekao i međunarodnu prepoznatljivost koju valja sačuvati.

Srpski PEN centar pozvao je umetnička udruženja, institucije kulture i građansku javnost da se solidarišu sa zaposlenim u Kulturnom centru Beograda i da sačuvaju Oktobarski salon kao važnu tekovnu savremene srpske kulture.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Srpski PEN traži poništenje odluke o OS i izvinjenje

Izvor: SEEcult.org, 01.Nov.2014

Srpski PEN centar izrazio je energičan protest zbog odluke Skupštine grada Beograda da Oktobarski salon postane bijenale i zatražio njeno hitno poništenje, kao i izvinjenje gradskih vlasti kulturnoj javnosti zbog tog postupka koji je izazvao duboko uznemirenje...Zahtevajući od Skupštine grada Beograda...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.