Srpski PEN centar protiv odluke o Oktobarskom salonu

Izvor: B92, 01.Nov.2014, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski PEN centar protiv odluke o Oktobarskom salonu

Srpski PEN centar, samostalan i autonoman deo Međunarodnog PEN-a svetske organizacije pisaca, energično protestuje protiv odluke Skupštine grada Beograda da se Oktobarski salon ubuduće održava tek svake druge godine.

Saopštenje PEN centra vam prenosimo u celosti:

"Srpski PEN centar smatra ovakvu odluku nepromišljenom i štetnom po najbolje interese naše savremene kulture.

Obrazloženje Skupštine grada Beograda da se Oktobarski salon pretvara u bijenalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manifestaciju zbog mera štednje u potpunosti je neprihvatljivo, jer je to mala ušteda, a veoma velika šteta za našu kulturu. Društvo koje danas štedi na kulturi sutra će živeti u strahu i u bedi.

Oktobarski salon je nezamenljiva institucija likovne i kulturne scene u Beogradu i Srbiji, a poslednjih godina Salon je stekao i međunarodnu prepoznatljivost koju valja sačuvati.

Skrećemo pažnju javnosti da se u Beogradu i Srbiji jedna po jedna institucija kulture zatvara i gasi, potiskuje i marginalizuje. Pred tom pojavom nijedan građanin ne sme ostati ravnodušan.

Srpski PEN centar zahteva da Skupština grada Beograda u najhitnijem roku poništi svoju odluku i izvini se kulturnoj javnosti zbog ovog postupka koji je izazvao duboko uznemirenje.

Srpski PEN centar poziva umetnička udruženja, javne i privatne institucije kulture, kao i ukupnu gradjansku javnost da se solidarišu sa zaposlenim u Kulturnom centru Beograda i da sačuvaju Oktobarski salon kao važnu tekovnu savremene srpske kulture."

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Srpski PEN poziva na očuvanje Oktobarskog salona

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2014

Srpski PEN centar protestuje protiv odluke Skupštine grada Beograda da se Oktobarski salon ubuduće održava svake druge godine i ovu odluku smatra nepromišljenom i štetnom za interese savremene srpske kulture...U saopštenju za javnost srpski PEN centar od Skupštine grada Beograda traži da u najhitnijem...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.