Srpske zmije otrovnice oduševile Zagrepčane

Izvor: Blic, 08.Mar.2013, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpske" zmije otrovnice oduševile Zagrepčane

U zagrebački Zoološki vrt iz Beograda su stigle neke od najotrovnijih zmija na svetu, među kojima i južnoamerička čegrtuša i gabonska ljutica.

Reč je o 25 zmija iz jedne od najvećih i najvrednijih privatnih kolekcija u regionu, koje je gradskom Zoološkom vrtu poklonila porodica Predraga Ristića nakon njegove pogibije u saobraćajnoj nesreći.

Kako vrt poslednjih nekoliko decenija nije imao egzotične, već isključivo hrvatske zmije otrovnice, za njihov je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dolazak napravljena opsežna priprema, prenose hrvatski mediji informaciju Zoološkog vrta.

Sestra Predraga Ristića Jelena Ristić kaže da su njihovi roditelji ona želeli da zmije nastave život u uslovima kakve su dosad imale, da im budu blizu i da se o njima brinu ljudi koji su bili prijatelji njenog brata.

- Zoološki vrt u Zagrebu imao je uslove da udomi sve vrste, što drugi nisu mogli. Nama je to bilo vrlo važno - kaže Jelena Ristić za "Jutarnji list".

Posetioci zmije mogu videti kroz sigurnosna staklena vrata na spratu iznad Insektarijuma, a do kraja godine u Tropskoj kući će biti uređena posebna nastamba za gabonsku ljuticu. Prostor s egzotičnim otrovnicama iz bezbednosnih razloga je dodatno stavljen pod video nadzor.

Ne postoji mogućnost da zmija ugrize posetioca ZOO-a ali iz predostrožnosti, pre svega zbog radika u vrtu, sa firmom "Serum-Depot" iz Berlina je dogovorena dostupnost seruma za sve otrovnice.

Među novim stanovnicima zagrebačkog ZOO-a najotrovnija je južnoamerička čegrtuša koja u prirodi još jedino živi na malom prostoru u Venecueli.

Smrtonosan ugriz ima i gabonska ljutica, najdeblja zmija iz porodice ljutica koja potiče iz Afrike i prepoznatljiva je po boji, debelom telu i veličini otrovnih zuba koji mogu da narastu i do pet centimetara.

Zoološki vrt navodi i da su posebno zanimljive i azijske otrovnice, kao i čegrtuše koje plen hvataju u mraku pomoću termalnih receptora, odnosno sliku primaju poput infracrvene kamere i plen detektuju preko njegove topline.

Uz 22 egzotične otrovnice, u Zagreb su stigla i dva pitona i vrtna boa, preciziraju iz Zoo-vrta.

Povezane vesti: Josipović na prijemu u Zagrebu povodom Dana državnosti Srbije Mrkić u martu u Zagrebu Slučaj hrvatskog profesora Kostelca: Od kopiranja rada srpskog kolege do šefa katedre File: Za Hrvatsku su važni odnosi sa Srbijom File: Potrebno smirivanje emocija u regionu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.