Izvor: Blic, 21.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske diplomate vraćaju se u zemlje EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić najavio je juče da će na sledećoj sednici Vlade Srbije predložiti vraćanje svih ambasadora u zemlje Evropske unije, ali ne i u ostale države iz kojih su povučeni zbog priznavanja nezavisnosti Kosova.

Svilanović: Odlična odluka

Bivši ministar inostranih poslova Srbije Goran Svilanović ocenio je juče da bi povratak ambasadora u zemlje Evropske unije bio odlična odluka i da nije bilo ni razloga za njihovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << povlačenje. „Da je mene neko pitao, nije ih trebalo ni povlačiti", kazao je Svilanović agenciji Beta. On je dodao da u savremenim diplomatskim aktivnostima ambasadori nemaju velikog uticaja u spoljnopolitičkim dešavanjima jer se razgovori uglavnom vode između ministara spoljnih poslova.

Jeremić je u Vladi Srbije najavio da će predložiti i reviziju akcionog plana, koji se odnosi na Ministarstvo spoljnih poslova i dodao da će, čim se to usvoji, proces vraćanja ambasadora početi odmah.

- Posle razgovora u Parizu, Moskvi i Njujorku i konsultacija sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je da na sledećoj sednici Vlade predloži izmenu dela akcionog plana koji se odnosi na Ministarstvo spoljnih poslova. Predložićemo parcijalnu izmenu akcionog plana, odnosno povratak ambasadora Srbije u zemlje Evropske unije i normalizaciju odnosa - rekao je Jeremić.

Šef diplomatije Srbije naveo je da će to biti učinjeno u cilju povećanja diplomatskih kapaciteta Srbije, kako bi do kraja ove godine Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU i omogućila građanima da bez viza putuju u zemlje EU. Revizija akcionog plana i povratak ambasadora, kazao je Jeremić, odnosiće se isključivo na zemlje EU, i dodao da to ne znači odustajanje od akcionog plana koji je do sada „doneo dobar rezultat".

Susreti u Briselu

Vuk Jeremić je najavio da će danas otputovati u Brisel na ministarski sastanak šefova diplomatija EU, gde će nastaviti da insistira na podršci Srbiji za proces evropskih integracija i za očuvanje njenog teritorijalnog integriteta. On je podvukao da će u Briselu imati bilateralne susrete sa najmanje petnaestak ministara spoljnih poslova zemalja EU i dodao da je u Parizu nedavno već dobio punu podršku šefa francuske diplomatije Bernara Kušnera za evropsku integraciju Srbije.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku nije se razmatrao povratak ambasadora u druge zemlje, uključujući i SAD, jer to ne bi doprinelo zadržavanju postojećih diplomatskih pozicija.

Time bi se, kazao je Jeremić, samo poslala loša poruka onim državama koje još nisu priznale nezavisnost Kosova jer bi onda one mogle da priznaju Kosovo bez ikakve posledice po diplomatske odnose sa Srbijom. On je dodao da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pružio punu podršku takvom potezu i pokazao najdublje razumevanje za tu odluku srpskih vlasti.

Na pitanje da li očekuje da će i koalicioni partneri u Vladi podržati odluku o vraćanju ambasadora, Jeremić je odgovorio da očekuje podršku SPS i punu saglasnost po tom pitanju na narednoj sednici.

Predsednik SPS Ivica Dačić rekao je da ta stranka jeste za otvaranje Srbije prema međunarodnoj zajednici, ali je poručio da o tome Vlada Srbije mora imati jasan plan.

Jeremić je dodao da će se vratiti oni ambasadori koji su i bili opozvani, a da će se o eventualnim naknadnim kadrovskim promenama u Ministarstvu inostranih poslova odlučivati u skladu sa procedurom.

Ministar spoljnih poslova Srbije naglasio je da su evropske integracije ključni prioritet Vlade i dodao da je cilj Beograda da do kraja godine Srbija dobije zvaničan status kandidata za članstvo u EU. Kao glavne prioritete nove vlade naveo je evropske integracije, očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, dobrosusedske odnose u regionu i reformu u sektoru diplomatije.

Ko je iz EU priznao nezavisnost Kosova

Ministarstvo inostranih poslova naložilo je 18. februara ove godine hitno povlačenje ambasadora iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Instrukcija o vraćanju na „konsultacije do daljeg" u Srbije najpre je poslata ambasadoru u Francuskoj Predragu Simiću, a zatim su isto uputstvo dobili i ambasadori ostalih država koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije. Od ukupno 27 članica EU jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova priznale su Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Slovenija, Letonija, Estonija, Poljska, Mađarska, Rumunija, Luksemburg, Belgija, Holandija, Švedska, Danska, Finska, Češka, Bugarska, Austrija i Irska. Od evropskih zemalja koje nisu članice EU, Kosovo su priznale Švajcarska, Island i Norveška.

Inicijativu za vraćanje naših ambasadora u države EU pozdravio je juče i Dušan Lazić, član Foruma za međunarodne odnose i dugogodišnji diplomata. On je za „Blic" rekao da će se vraćanje naših ambasadora značajno uticati na poboljšanje nastupa Srbije na međunarodnom planu. Ponovno uspostavljanje kontakata sa ovim državama na najvišem diplomatskom nivou, koji posle povlačenja ambasadora nismo imali, prema njegovom mišljenju, ne bi trebalo posmatrati samo po pitanju statusa Kosova i Metohije, nego u mnogo širem kontekstu.

- To znači da ćemo moći da iznosimo naše stavove i argumentaciju na najvišem diplomatskom nivou, ne samo kada je status Kosova i Metohije u pitanju, zbog čega su ambasadori i povučeni, nego i svakodnevne kontakte u ekonomskoj, kulturnoj i naučnoj oblasti. To je sve preduslov za uspešan razvoj naše zemlje - rekao je Lazić. Sledeći korak, ocenio je Lazić, trebalo bi da bude i uspostavljanje najviših diplomatskim kontakata sa ambasadorima tih zemalja u Beogradu koji su do nedavno bili na činovničkom nivou. Dobar znak u tom smeru je, kako kaže, nedavni prijem u Ambasadi Francuske kojem su prisustvovali premijer i mnogi ministri Vlade, između ostalih - i šef diplomatije Vuk Jeremić.

Lazić je dodao da bi Srbija trebalo da ima isti, principijelan stav i prema drugim državama koje nisu članice EU jer i one imaju veliki uticaj na rešavanje međunarodnih pitanja.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković ocenio je da Srbija ipak nije mnogo izgubila u evrointegracijama jer je njihov nastavak uslovljen saradnjom sa Hagom.

- Pretpostavljam da je nova vlada zaista željna da saradnju sa Hagom dovrši na najkonkretniji način i u tom smislu da otvori velika vrata za naš ulazak u EU. U tom trenutku bitno je imati i ambasadore jer sa EU se mora raditi dnevno - mora se lobirati kod svake vlade zemlje članice i, naravno, u samoj centrali u Briselu - rekao je Ivo Visković, profesor FPN-a i bivši ambasador u Sloveniji koji pretpostavlja da će, nakon vraćanja ambasadora u zemlje članice EU, biti vraćeni i ambasadori u druge države.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.