Srpska vojna baza Cepotin - na jesen useljenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska vojna baza "Cepotin" - na jesen useljenje

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac najavio je danas da će se profesionalni pripadnici Vojske Srbije do kraja jeseni useliti u vojnu bazu "Cepotina" kraj Bujanovca, koja je od izuzetnog vojno-bezbednosnog i strateškog značaja, posebno za jug Srbije.

"Gotovo da je izlišno govoriti koliko je važno za taj deo Srbije da napokon dobijemo stabilnu vojnu bazu, u kojoj će biti prisutna Vojske Srbije", rekao je Šutanovac u intervjuu Tanjugu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
On je istakao da je baza "Cepotina" naslonjena i na autoput i na administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom, što znači da će pripadnici Vojske Srbije "moći u veoma kratkom roku i adekvatno da reguju ukoliko dođe do destabilizacije na administrativnoj liniji, a samim položajem deluju i preventivno".

Posao izgradnje baze započet je pre šest godina, više ministara odbrane je nameravalo da ga završi, ali mi smo ove godine taj posao i priveli kraju, rekao je Šutanovac.

Demilitarizacija i - naoružavanje

Šutanovac je u razgovoru za nacionalnu agenciju najavio reorganizaciju Ministarstva odbrane, u okviru koje je predviđena "demilitarizacija upravnog dela Ministarstva" i donošenje nove sistematizacije. "Rezultat toga trebalo bi da bude da u još većoj meri štedimo novac i da ga investiramo u ono zbog čega vojska i postoji, u naoružanje i vojnu opremu, obuku, kao i da poboljšamo kvalitet života i rada pripadnika Vojske Srbije", istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, dug je spisak naoružanja i vojne opreme koja je neophodna i koju su, ističe, načelnik Generalštaba VS general potpukovnik Zdravko Ponoš i njegovi saradnici vrlo realno sačinili, saglasno vremenu u kome živimo i potrebama vojske.

On je najavio i da će Generalštab, odnosno vazduhoplovstvo Vojske Srbije pripremiti studiju koja treba da precizira šta je Srbiji na tom planu neophodno da bi naše nebo bilo adekvatno zaštićeno.

On je dodao da ta vrsta nabavke nigde u svetu nije samo vojno, već i političko pitanje i ne vrši se samo iz sredstava redovnog budžeta. "Poznato je da jedna eskadrila aviona može da košta od 300 do 700 miliona evra", primetio je on.

On je naglasio i da je u ovoj godini remontovano duplo više letelica. "Piloti su leteli 50 posto više vremena u ovoj budžetskoj godini u odnosu na prošlu, remontovali smo avione "mig - 29", i u Srbiji i u Rusiji, a sve to smo uspeli domaćinskim vođenjem Ministarstva odbrane i sprečavanjem 'curenja novca'".

Ozbiljno shvatanje pretnji funkcionerima

Šutanovac je ocenio i da u domenu koji pokriva Ministarstvo odbrane, izuzev pojedinačnih incidenata na jugu Srbije, nema indikatora ozbiljnijeg ugrožavanja bezbednosti u Srbiji.

On je rekao i da se po pitanju bezbednosti funkcionera u Srbiji i pojedinaca "diže veliko pitanje u javnosti" i da se "u svetu o toj vrsti posla javnost ne obaveštava, jer se radi redovno u odnosu na pretnje".

"Budite sigurni da i pored pretnji koje su stizale različitim državnim funkcionerima, sve službe koje se bave tim poslom obavljaju ga kvalitetno i na dobar način... Činimo sve da zaista ne dođe do nemilih situacija koje su bile u prošlosti. Svaka pretnja se shvata najozbliljnije", istakao je Šutanovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Baza VS za brze reakcije na administrativnoj liniji

Izvor: Blic, 09.Avg.2008

Profesionalni pripadnici Vojske Srbije useliće se do kraja jeseni u vojnu bazu „Cepotina" kraj Bujanovca, koja je od izuzetnog vojnobezbednosnog i strateškog značaja, pre svega za jug Srbije, najavio je Dragan Šutanovac, ministar odbrane...„Gotovo da je izlišno govoriti koliko je važno...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.