Srpska škola u Skandinaviji

Izvor: Večernje novosti, 24.Avg.2015, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska škola u Skandinaviji

ČASOVE na srpskom jeziku od septembra će prvi put imati deca naše dijaspore u Norveškoj i Finskoj. Za početak će na maternjem učiti po jedna grupa učenika u Oslu i Helsinkiju, ali postoji interesovanje roditelja da časovi budu organizovani i u drugim skandinavskim gradovima. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja okončalo je konkurs i izabralo 24 stalna i 22 honorarna nastavnika u inostranstvu. Ovi prvi se biraju iz redova prosvetara koji već rade u školama u Srbiji, pa odlaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << samo privremeno u neku drugu državu. Honorarci, međutim, moraju da imaju boravište u državi za koju konkurišu. Plata stalnih nastavnika je, u proseku, oko 1.500 evra, a honoraraca tri puta manja. - Komisija je odlučila da u najvećem broju za redovne nastavnike izabere ljude koji do sada nisu radili u inostranstvu - objašnjava za "Novosti" Milka Andrić, rukovodilac Grupe za razvoj nastave i udžbenika. - Iz redova dosadašnjih nastavnika dopunskih škola u inostranstvu ostalo je samo šest predavača i to onih koji u tim zemljama nisu duže od dve godine. Izabrani su kandidati iz svih delova Srbije - iz Užica, Starog Sela, Novog Sada, Aleksinca, Ćuprije, Inđije, Paraćina... Na konkurs su se prijavila 262 prosvetara, ali je 121 pozvan na intervju. Pre toga su polagali test informatičke pismenosti.NEZADOVOLjNI NASTAVNICI DOSADAŠNjI nastavnici žalili su se što im ugovori nisu produženi i što su kasno o tome obavešteni. Mnogo su rekli da su imali problem sa otkazivanjem stanova i drugim obavezama prema stranoj državi, jer nisu znali na vreme hoće li im biti produženi ugovori ili neće. - Odlazak u inostranstvu na jednu ili najviše četiri godine nastavnici treba da shvate kao nagradu i vid stručnog usavršavanja. Očekujemo da, osim kvalitetnog rada sa našom decom u dijaspori, kada se vrate, donesu iskustva drugih obrazovnih sistema i unaprede svoj rad ovde - objašnjava Milka Andrić. - Svim nastavnicima koji su za stalno čuva se radno mesto u školama u Srbiji, u kojima su zaposleni. Kada im istekne mandat u inostranstvu, vraćaju se u školu u svom gradu. Plate nastavnika finansira država Srbija, a anketa koja je rađena u dijaspori pokazala je da nisu svi roditelji baš zainteresovani da finansijski pomogne ovu nastavu. Ako bi i učestvovali sa desetak evra mesečno, to bi bilo korišćeno za nabavku opreme za nastavu, dok plate finansira država Srbija. Za učenje srpskog jezika i predmeta "Moja otadžbina Srbija" i "Osnovi kulture srpskog naroda" učenici na raspolaganju imaju elektronske udžbenike. U mnogim krajevima sveta postoji interesovanje za nastavu na srpskom, a prvi grad na listi koji će biti razmatran je Nju Džersi, za koji je stigao zahtev i konzulata i roditelja.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Srpski u Norveškoj i Finskoj

Izvor: Vesti-online.com, 25.Avg.2015, 02:22

Dopunska nastava srpskog jezika do sada se odvijala u osam zemalja širom sveta, a od jeseni im se priključuju i Norveška i Finska. U septembru će početi sa radom dva odeljenja u ovim zemljama, jedno u Helsinkiju, jedno u Oslu...- Kao i prethodnih godina, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.