Srpska odlučuje o odgovoru na Inckov zakon

Izvor: B92, 30.Jul.2021, 07:16

Srpska odlučuje o odgovoru na Inckov zakon

Narodne skupstine Republike Srpske održaće danas posebnu sednicu povodom odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka.

On je nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca" biće održana danas.

Potpredsednik parlamenta Milan Petković najavio je da će Skupština RS raspravljati o dva zakona koji predviđaju da se ne dozvoli sprovođenje nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Valentina Incka, kao i da svako ko povredi ugled Republike Srpske i njenih naroda biće procesuiran i kažnjen. On je rekao da će Skupština doneti zakon kojim se neće primenjivati odluka visokog predstavnika i kojim se obavezuju nadleži organi RS, odnosno da neće sarađivati sa nadležnim organima BiH na primeni odluke koju je nametnuo visoki predstavnik.

Prema njegovim rečima, to znači da organi RS neće sarađivati ako Tužilaštvo BiH, Sud BiH, SIPA ili bilo koja druga agencija na nivou BiH budu želeli da sprovode odluku viskog predstavnika u Srpskoj, odnosno da im organi RS neće dati podršku, ni logističku, ni pravnu, ni bilo kakvu drugu.

Petković kaže da je izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predviđeno jedno novo krivično delo, a to je povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda. Predviđene su posebne kazne za svakoga ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, ili pokuša da naruši njenu zastavu, grb ili himnu, posebno ako je to učinjeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina, a njeni narodi agresorskim ili genocidnim.

On je naveo da će se o tim zakonima raspravljati po hitnom postupku i da će se donositi odluke o prevremnom stupanju na snagu tih zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.