Izvor: RTS, 01.Dec.2022, 17:33

Srpska lista: Imenovanjem Nenada Rašića za ministra - Kurti ne poštuje ni prištinske pravne akte

Aljbin Kurti imenovao je Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, a Rada Trajković će biti njegova savetnica. U Srpskoj listi kažu da je reč o "protivustavnom imenovanju" koje je plod delovanja Aljbina Kurtija da uz sebe ima lojalne Srbe.
Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti imenovao je Nenada Rašića, predsednika Progresivne demokratske stranke, za ministra za zajednice i povratak, saopštila je prištinska vlada. Rada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba, biće njegova savetnica.

Ubrzo potom, stiglo je i saopštenje Srpske liste o novom imenovanju. U saopštenju stoji da je protivustavnom odlukom da imenuje Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u prištinskoj vladi bez saglasnosti srpskih poslanika - Aljbin Kurti dao najbolji primer autokratskog, diktatorskog, neustavnog, nezakonitog i antisrpskog delovanja.
"Posle kontinuiranog kršenja Briselskog sporazuma, Aljbin Kurti je još jednom pokazao da ne poštuje čak ni pravne akte Prištine ako su u interesu srpskog naroda.
Konkretno ovim imenovanjem Aljbin Kurti je prekršio član 96, stav 5 Ustava koji kaže da se za imenovanje ministra iz reda srpskog naroda, a koji nije poslanik, mora tražiti saglasnost većine srpskih poslanika, što Aljbin Kurti nije učinio, niti Rašić ima podršku naših poslanika", navodi se u saopštenju Srpske liste.
U Srpskoj listi kažu da je ukratko reč o "protivustavnom imenovanju Nenada Rašića" koje je plod delovanja Aljbina Kurtija da uz sebe ima lojalne Srbe. Njima će, kaže se u saopštenju, lični interes biti ispred nacionalnog, a da pri tom nemaju nikakvu podršku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Protiv ovog, "očiglednog diktatorskog poteza Aljbina Kurtija", poslanici Srpske liste će podneti žalbu Ustavnom sudu, koji će bez ikakvog odugovlačenja morati da "potvrdi da se radi o kršenju ustava i kršenju prava srpskog naroda".
U saopštenju Srpska lista zaključuje da ovaj Kurtijev potez pokazuje koliko je bilo strateški važno da se verifikuju mandati poslanika Srpske liste u Skupštini u Prištini, i ne dozvoli da umesto Srpske liste neki Kurtijevi Srbi dođu u poziciju da odlučuju o interesima srpskog naroda.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.