Srećković: SPO ne želi konfrontaciju sa Zapadom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2010, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srećković: SPO ne želi konfrontaciju sa Zapadom

BEOGRAD -

Srpski pokret obnove se zalaže za aktivnu i realističnu državnu politiku prema Kosovu i Metohiji i podržava vladinu strategiju, ali insistira da se pri tome Srbija ne konfrontira sa Zapadom, izjavio je potpredsednik SPO i ministar za dijasporu Srđan Srećković.

"Podržavamo vladinu strategiju prema Kosovu i Metohiji, ali želimo i da konkretnim inicijativama damo doprinos u zaštiti naših državnih interesa, a da se, pri tome, ne konfrontiramo sa Zapadom i ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ugrozimo budućnost zemlje", rekao je Srećković u intervjuu današnjim "Novostima".

Komentarišući izjave lidera SPO Vuka Draškovića, koji traži da Srbija, posle objavljivanja mišljenja Suda pravde u Hagu, promeni politiku prema Kosovu, Srećković je kazao da se ne može voditi ista politika prema Kosovu kao pre toga.

"Svima je jasno da se nakon savetodavnog mišljenja MSP u Hagu ne može voditi ista politika... Duboko verujem da su razlike unutar Vlade po pitanju KiM taktičke prirode i da se oko suštine svi slažemo", rekao je Srećković, jedini ministar iz SPO u sadašnjoj vladi Srbije.

Srećković je kazao da se to jedinstvo ogleda u tri ključna stava - da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, da zapadne integracije nemaju alternativu i da naše interese na KiM ne možemo ostvariti bez podrške EU i SAD.

"A, uslov svih uslova za uspeh državne politike prema Kosovu jeste da obezbedimo fizičku bezbednost i sigurnu ekonomsku egzistenciju za srpsko stanovništvo", rekao je on.

Što se tiče odnosa sa koalicionim partnerima u Vadi, Srećković je kazao da su oni "korektni, a posebno dobri sa DS, koja je naš strateški partner i sa kojom imamo visok stepen saglasnosti o svim važnim pitanjima".

Srećković je potvrdio da će SPO tražiti promenu Ustava, ističući da je to "uslov za suštinsku regionalizaciju i decentralizaciju... na našem putu ka punopravnom članstvu u EU".

On se založio i za donošenje zakona o restituciji, "kojim bismo ispravili veliku istorijsku nepravdu", ocenivši da "konačno postoji politički konsenzus da se ovo pitanje reši".

Na pitanje da li britanska tajna dokumenta mogu otkriti mesto gde je pokopan general Dragoljub Mihailović, Srećković je izrazio uverenje da će time biti najzad odgonetnuta tajna o đeneralu Draži.

"S velikim nestrpljenjem iščekujemo da Britanci skinu oznaku tajnosti sa dokumenta koji nosi datum pogubljenja generala Mihailovića. Nadam se da se u tim arhivima nalazi i ključni trag do mesta gde je Mihailović likvidiran i u najvećoj tajnosti pokopan. Verujem da ćemo uskoro dostojno sahraniti prvog gerilca porobljene Evrope u Drugom svetskom ratu i tako mu se barem simbolično odužiti za veliku nepravdu koja mu je naneta", zaključio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPO će tražiti pokretanje promene Ustava

Izvor: Beta, 17.Avg.2010

BEOGRAD, 16. avgusta 2010. (Beta) - Potpredsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Srdjan Srećković rekao je da će ta stranka zvanično tražiti pokretanje procedure za promenu Ustava Srbije jer je to, kako je naveo, uslov za regionalizaciju i decentralizaciju zemlje..."Promena Ustava je uslov za suštinsku...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.