Srećan vam DPS

Izvor: B92, 18.Jun.2021, 07:30

"Srećan vam DPS"

Podgorica -- Sednica crnogorskog parlamenta završila je u četvrtak burno zasedanje odlukom o smeni ministra pravde, usvajanjem rezolucije o Srebrenici i Budžeta za 2021.

Odluke o smeni ministra pravde Vladimira Leposavića i rezoluciji o Srebrenici donete su većinom glasova, uz podršku najuticajnije opozicione DPS Mila Đukanovića, čiji poslanici su prekinuli višenedeljni bojkot parlamenta.

Svi poslanici DPS su na sednicu došli nešto malo pre glasanja o rezoluciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o Srebrenici i žahtevu za smenu Leposavića.

Opoziv Leposavića tražio je premijer Zdravko Krivokapić zbog ministrove izjave o negiranju navodnog genocida u Srebrenici.

Prethodno je parlament usvojio Budžet za ovu godinu i još neka zakonska akta.

Leposavić je smenjen sa 43 glasa "za", 27 "protiv" i 10 "uzdržanih".

Leposavić je smenjen glasovima opozicije i članice vladajuće većine URA Dritana Abazovića.

Poslanik DF-a Slaven Radunović ocenio je da je tim činom izneverena volja naroda izražena na izborima 30. avgusta, i poručio: „Srećan vam DPS".

Radunović je najavio bojkot rada Skupštine zbog ove odluke dok se ne utvrde naredni koraci tog saveza.

"Desila se velika prevara glasača od 30. avgusta. Napravljena je neprincipijelna koaliciijna DPS-a i djelova Vlade Crne Gore i zbog toga pozivam ovog momenta sve koji su dobili glasove 30. avgusta gradjana Crne Gore da se oslobodimo DPS-a i sa njiima ne gradimo Crnu Goru da se u najkraćem roku skupimo i donesemo odluku šta ćemo dalje jer smo svi i dalje živi i zdravi...", rekao je Radunović.

Rekao je i da građani nisu očekivali da će DPS u parlamentu smenjivati ministra aktuelne vlade.

"Do tada, dok se ne dogovorimo o tome nećemo ulaziti više u plenum. Ako bilo ko ovde ima novu većinu samo izvolite sa njima. Ko hoće sa Frontom može sa nama da se dogovori o svemu. Ovo isto važi i za parlament i za rukovodstvo parlamenta u slučaju da se oglušite o ovo što vam govorimo. Sada resetujemo stanje na nulu i tražimo novi dogovor", rekao je Radunović.

Inače, tokom rasprave o zahtevu Krivokapića za smenu ministra Leposavića u parlamentu su pale teške reči i uvrede.

Premijer je u završnom obraćanju poslanicima poručio da su "politički licemeri, lažovi i da su nemoralni".

Prethodno je tokom rasprave poslanik DF-a Milan Knežević poručio je Krivokapiću da, kako god se sednica parlamenta završila i kakvo god bude glasanje o opozivu ministra Leposavića, on više neće biti premijer crnogorske vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.