Srbiji skoro 200 miliona evra iz IPA fondova

Izvor: RTS, 06.Jun.2014, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji skoro 200 miliona evra iz IPA fondova

Ministarka Jadranka Joksimović i direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Žan Erik Pake potpisali sporazum Srbije i Evropske komisije za Nacionalni program za Srbiju za 2013, po kome Srbija dobija 197,2 miliona evra.

To su, kako je rekla ministarka, bespovratna sredstva i biće iskorišćena za projekte koji će pomoći Srbiji da realizuje reforme u ključnim sektorima, a koje su neophodne za buduće članstvo u EU, prenosi Tanjug.

Međutim reformama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su vladavina prava, reforme državne uprave, društvenog i privrednog razvoja, zaštite životne sredine, poljoprivrede.

"Kao država kandidat i država koja je započela pristupne pregovore rešeni smo da svoju razvojnu šansu i perspektivu u EU realizujemo na najbolji mogući nacin i po jednoj realnoj dinamici. Mi smo evrorealisti, znamo koliko možemo, znamo da to što možemo bi trebalo da uradimo na najefikasniji način", rekla je Joksimović nakon potpisivanja sporazuma.

Ministarka je podsetila je da je 31. marta ove godine zaključen finansijski sporazum za manji deo Nacionalnog programa za IPA 2013 kojom je Srbiji odobreno 33,1 miliona evra bespovratnih sredstava IPA.

Od 197,2 miliona evra za prvu komponentu IPA 2013. godine 145,6 miliona evra biće pod upravljanjem Srbije, 33,1 milion evra pod upravljanjem Delegacije Evropske unije u Srbiji i oko 18 miliona evra namenjenih razvoju aktivnosti organizacija civilnog društva, za finansiranje rešenja stambenih pitanja izbeglih osoba i podršku nauke, istraživanja i obrazovanja.

Za sektor javne uprave određeno je 11,3 miliona evra, a za sektor pravde 9,72 miliona evra, rekla je Jokisomović.

Prema njenim rečima, za sektor unutrašnjih poslova opredeljeno je 7,8 miliona evra, za posebne međusektorske projekte šest miliona evra, a za razvoj privatnog sektora 32,2 miliona evra.

Ministarka je dodala da je za sektor saobraćaja opredeljeno 16,1 miliona evra, sektor životne sredine i klimatskih promena 12,65 miliona evra, a sektor energetike 25,4 miliona evra.

Sektoru društvenog razvoja namenjeno je 23,6 miliona evra, sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja pet miliona evra, dok je za ostatak Nacionalnog programa predviđeno 31,3 miliona evra.

Direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Žan Erik Pake rekao je da je potpisanim sporazumom na Vladu preneto ovlašćenje da upravlja novcem iz IPA fonda, navodeći da je to i izazov, ali i prilika da drzavna uprava u Srbiji razvije svoje kapacitete.

"Ovo je znak poverenja u Vladu Srbije da primeni instrument predpristupne pomoći", rekao je Pake i dodao da će tim novcem investicije ići kako u obrazovanje, inovacije, ali i dalje ekonomske, političke, institucionalne refome.

"Tokom poslednjih 14 godina EU je Srbiji dala 2,4 milijarde evra u bespovratnim sredstvima, što znači da smo mi najveći donator u vašoj zemlji", rekao je Pake.

Državni sekretar Ministarstva finansija Nikola Ćosović rekao je da potpisivanjem sporazuma Srbija na jedan način postaje deo EU, "makar u finansijskom smislu".

"Zadatak Ministarstva finansija je da nastavimo da gradimo efikasan sistem koji će obezbediti odgovorno finansijsko upravljanje sredstvima", rekao je Ćosović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.