Srbiji potrebne investicije dijaspore

Izvor: Beta, 05.Jul.2010, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji potrebne investicije dijaspore

BEOGRAD, 5. jula 2010. (Beta) - Premijer Mirko Cvetković pozvao je u ponedeljak Srbe iz dijaspore da ulažu u Srbiju kao državu koja investitorima pruža zaštitu i mogućnost za izvoz proizvoda bez carina u veliki broj zemalja, a ne iz patriotskih razloga.

Cvetković je na prijemu za predstavnike Skupštine Srba iz dijaspore i regiona, rekao da je Srbija imala povoljnije ekonomske rezultate u vreme krize nego ostale zemlje u regionu i dodao da očekuje da predstavnici dijaspore ozbiljno razmotre sve opcije za ulaganja.

Prema njegovim rečima, početkom 2010. godine zabeležena su pozitivna ekonomska kretanja u Srbiji, ostvaren je rast bruto društvenog proizvoda od oko jedan odsto, kao i rast izvoza i industrijske proizvodnje, dok uvoz relativno stagnira.

"Rast bruto domaćeg proizvoda koji se beleži od početka godine jeste pozitivan, ali je nedovoljan za značajniji porast standarda i industrijske proizvodnje, tako da Srbija, ako želi da postigne visoke stope rasta, zavisi od stranih investicija", rekao je Cvetković.

Ocenio je da će predstavnici dijaspore imati prednosti u odnosu na ostale investitore jer poznaju jezik i kulturu i obećao pomoć u tome, a kako je dodao, od njih se očekuje da promovišu Srbiju u svetu i poboljšaju njen imidž narušen u prošlosti.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković pozvao dijasporu da ulaže u Srbiju

Izvor: Capital.ba, 05.Jul.2010

BEOGRAD, Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković pozvao je predstavnike Srba iz dijaspore i regiona da ozbiljno razmotre sve opcije ulaganja u Srbiju. 'Mi očekujemo, ne samo ideje koje ćete svakako donijeti, već očekujemo da na ekonomskom planu ozbiljno razmotrite sve one opcije oko ulaganja u...

Nastavak na Capital.ba...

CVETKOVIĆ: SRBIJI POTREBNE INVESTICIJE DIJASPORE

Izvor: Kurir, 05.Jul.2010

BEOGRAD - Premijer Mirko Cvetković pozvao je Srbe iz dijaspore da ulažu u Srbiju kao državu koja investitorima pruža zaštitu i mogućnost za izvoz proizvoda bez carina u veliki broj zemalja, a ne iz patriotskih razloga...Cvetković je na prijemu za predstavnike Skupštine Srba iz dijaspore i regiona,...

Nastavak na Kurir...

Cvetković: Vlada ublažila krizu

Izvor: B92, 06.Jul.2010, 11:55

Beograd -- Aktivnim merama ekonomske politike Srbija je uspela da ublaži posledice ekonomske krize, izjavio je premijer Srbije Mirko Cvetković...Rast bruto društvenog proizvoda, izvoza i industrijska proizvodnja spadaju u pozitivne trendove, a visoka stopa nezaposlenosti u negativne ocenio je premijer...

Nastavak na B92...

Skupština dijaspore usvojila deklaraciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2010

BEOGRAD -..Skupština dijaspore i Srba u regionu usvojila je danas, završnog dana trodnevnog zasedanja u Beogradu, deklaraciju u kojoj se, između ostalog, pozivaju investitori iz dijaspore da ulažu u maticu, traži izmena propisa u oblasti izbornog zakonodavstva i donošenje adekvatnog zakonskog rešenja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.