Vlada je ublažila posledice krize

Izvor: B92, 06.Jul.2010, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vlada je ublažila posledice krize"

Beograd -- Aktivnim merama ekonomske politike Srbija je uspela da ublaži posledice ekonomske krize, izjavio je premijer Srbije Mirko Cvetković.

Rast bruto društvenog proizvoda, izvoza i industrijska proizvodnja spadaju u pozitivne trendove, a visoka stopa nezaposlenosti u negativne ocenio je premijer Srbije.

Premijer Cvetković je izjavio da su početkom 2010. zabeležena pozitivna ekonomska kretanja u Srbiji, među koje spadaju rast bruto društvenog proizvoda, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i rast izvoza i industrijske proizvodnje, dok uvoz stagnira.

"Mi smo imali pad bruto proizvoda od nekih 2,8 posto što je srazmerno manje od većine u Evropi i regionu. Početak 2010. označavaju neke pozitivne tendencije, imamo zabelezeni rast u prvom kvartalu. Te cifre se razlikuju u zavisnosti od procena ali rast se približava oko 1 posto. Kao negativan trend, imamo porast nezaposlenosti , ali tako je i u drugim zemljama”, ocenio je Cvetković.

I najnoviji statistički podaci potvrđuju da je Srbija izašla iz recesije, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

U maju je vađenje rude i kamena uvećano 10 odsto, a prerađivačka industriji je bila u porastu za osam procenata. Najveći pad je zabeležen u građevinarstvu, u ugostiteljstvu i hotelijerskim uslugama, a najmanji u trgovini.

"Naravno, ima i pokazatelja koji ne idu na ruku običnim građanima, to je stopa nezaposlenosti koja se povećala. To možemo smatrati kao jednu nus pojavu, tržište radne snage reaguje malo sporije. Praktično imamo podatak da je stopa nezaposlenosti porasla za 3,6 procentna poena u odnosu na april prethodne godine i sada iznosi 19,2 posto”, rekao je Dragan Vukmirović.

Plate u Srbiji, prema rezultatima Republičkog zavoda za statistiku, stagniraju, odnosno imaju blagi rast od dva procenta u odnosu na prethodnu godinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.