Srbiji potrebna politika po meri porodice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2019, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji potrebna politika po meri porodice

Prema populacionoj dinamici Srbija se nalazi među prvih deset zemalja na svetu koje se suočavaju sa smanjenjem stanovnika i zato je neophodno uvoditi u preduzeća dobre strane politike po meri porodice, rekla je direktorka Unicefa za Srbiju Ređina De Dominićis.

Ulaganje u politike po meri porodice dobro je kako za decu i žene, tako i za poslovanje i celu privredu. Dobro osmišljene politike podrške povećavaju učešće žena u radnoj snazi i ekonomski osnažuju porodice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Žene su sada više zaposlene, što je super, ali u isto vreme imaju mnogo više obaveza i zato je važna politika po meri porodice. Ovi problemi nisu samo briga vlade, već i preduzeća u kojima te žene rade", kazala je Dominćis, na konferenciji "Poslovanje po meri porodice".

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ukazala je na glavni problem, a to je da se Srbija nalazi veoma nisko na lestvici nataliteta, ali i da je su ove godine podaci malo bolji.

"Nakon dugo vremena imamo dobre rezultate, u periodu prvih devet meseci ove godine, rodilo se 612 beba više nego u prethodnih pet godina u istom intervalu. Podatak je upečatljiviji jer u svim ostalim zemljama regiona su negativni ovi odnosi, odnosno rodio se manji broj beba u istom ovom periodu", rekla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, ovi podaci ne smeju preterano da raduju, jer je to samo jedna stopa na distanci od sedam milja.

"Mnogo toga moramo još uraditi, ali mere su počele da daju dobre rezultate" istakla je Đukić Dejanović.

Ona dodaje, da je sve veći broj majki koje rade, što znači da se ne stimuliše samo rađanje većeg broja dece, nego se očekuje da roditelji budu obrazovani i tipični za 21. vek.

Nažalost žene se i dalje suočavaju na razgovorima za posao, sa pitanjima, "da li će da rađaju", "da li su u braku" i "da li imaju decu", što bi prema ministarkinim rečima trebalo da bude kažnjivo.

"Ono što je država mogla da uradi, to je da napravi normativu, prema kojoj će to biti kažnjivo. Takav poslodavac nema pravo to da pita, to je veliki stepen diskriminacije i država će ga sankcionisati, ali to neko mora da prijavi", zaključila je Đukić Dejanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.