Srbiji ne treba novi kosovski sukob

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jun.2010, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji ne treba novi ''kosovski sukob''

Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort rekao je da je srpskim zvaničnicima više puta rečeno da insistiranje na novim pregovorima o statusu Kosmeta ne bi bilo dobra ideja.

"Niko u EU ne želi nove pregovore o statusu Kosova i Metohije, jer bi se suviše vremena uzalud izgubilo, a došlo bi i do destabilizacije regiona", rekao je Vordsvort, navodeći da Srbiji nije potreban novi "kosovski sukob".

Prema njegovim rečima, ako Srbija, ili neka druga država, ipak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bude tražila da se ide unazad, to se ne bi dogodilo, jer niti bi iko na Kosovu i Metohiji na to pristao, niti bi ih iko ubeđivao da pristanu.

"Takav postupak bi značio nastavak konfrontacije Beograda sa 22 članice EU koje su priznale nezavisnost", naveo je Vordsvort, uz poruku da pitanja odnosa prema Kosmetu i evropskih integracija za Srbiju više nisu na "odvojenim kolosecima".

On je za "Danas" rekao da je za EU, kao celinu, postojanje nezavisnog Kosova realnost, kao i njegova evropska perspektiva te da Briselu ne postoji niko ko bi mogao da kaže da će južna pokrajina sutra da nestane.

"Niko ne može da uđe u neku organizaciju, a da ostaje u konfrontaciji sa više od 80 odsto njenih članica", rekao je Vordsvort.

Na pitanje šta Srbija može da očekuje u vezi početka ratifikacije SSP i pokretanja njene kandidature za članstvo, Vordsvort je ocenio da postoje šanse da se 14. juna u Luksemburgu na ministarstkom sastanku EU donese odluka o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"I pored toga što postoji frustracija zbog činjenice da su Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi, mislim da su ukupni utisci povoljni i da postoje šanse da se donese odluka o početku ratifikacije SSP. S druge strane, srpska kandidatura za članstvo će verovatno biti razmatrana u toku jeseni", kaže on.

Vordsvort je rekao da Velika Britanija ostaje privržena okviru datom Dejtonskim sporazumom, odnosno BiH koja se sastoji iz dva entiteta, ali da se mora naći način da BiH funkcioniše bolje kao država, da njen parlament bude efikasan i da snažnije napreduje ka EU.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.