Srbija želi čvršću saradnju sa Češkom u oblasti inovacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija želi čvršću saradnju sa Češkom u oblasti inovacija

Češka pridaje veliki značaj razvoju ekonomske saradnje sa Srbijom, što potvrđuje i poseta predsednika te zemlje Miloša Zemana Srbiji, koja je najavljena za septembar ove godine, izjavio je danas ambasador Češke Tomaš Kuhta u razgovoru sa ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem.

Kuhta je naveo i da će u delegaciji koju će predvoditi Zeman biti više od 50 čeških kompanija.

Ministar Popović je u razgovoru sa ambasadorom istakao da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prošle godine trgovinska razmena između dve zemlje premašila milijardu evra, dok su ekonomski odnosi zabeležili rast od 17, 9 odsto u odnosu na 2017.

On je podsetio na značajne češke investicije u Srbiji, poput preuzimanja Telenora od strane češke PPF grupe, dodajući da se posebno očekuje od razvoja odnosa u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

Ambasador Kuhta je naveo da je u Češkoj "visoko ocenjena" poseta ministra Popovića, kao i da je češki ministar za industriju i trgovinu Karel Havliček, zainteresovan za razvoj dalje saradnje u oblasti inovacija.

Popović je naveo da je tokom posete Češkoj, kada se sastao Havličekom, imao priliku da se lično uveri u dostignuća koja ta država ostvaruje u oblasti inovacija, a posebno kada je u pitanju razvoj veštačke inteligencije.

Ministar je istakao da Srbija želi da ostvari čvršću saradnju sa Češkom u oblasti istraživanja i primene inovacija u industriji i privredi.

"Zaista je fascinantan podatak da Češka ima čak sedam odsto inženjera u ukupnoj radnoj populaciji. To pokazuje da ta zemlja razume da će u budućnosti inženjersko znanje biti najvažnije za ekonomski razvoj jedne države. Srbija se takođe razvija u tom pravcu", naveo je Popović, a navedeno je u saopštenju iz njegovog kabineta.

Ministar je ukazao da Srbija ima snažan inženjerski kadar, koji je prema oceni najrelevantnijih svetskih istraživačkih kuća, kao što je Startap Džinom (Startup Genome) iz San Franciska, među pet najkvalitetnijih u svetu.

"Želimo da srpski i češki inženjeri još bliže sarađuju na razvoju inovacija koje će stvoriti novu vrednost u privredi i ekonomiji, ali i olakšati živote ljudi širom planete", naveo je Popović.

Na sastanku je potvrđeno da će tokom posete predsednika Češke Srbiji, ministri Popović i Havliček potpisati Memorandum o saradnji dve zemlje u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.