Srbija u kandžama klime (4): Mulj odneo i kamion

Izvor: Vesti-online.com, 08.Okt.2014, 05:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u kandžama klime (4): Mulj odneo i kamion

Selo Boljetin između Majdanpeka i Donjeg Milanovca više ne može da se nazove selom. Boljetinska reka izlila se iz korita, pa u rušilačkom zanosu odnela i razorila sve što joj se našlo na putu.

Tako je za manje od pola sata odnela meštanima automobile i poljoprivrednu mehanizaciju, iščupala nekoliko kuća iz temelja, a dvorišta zatrpala muljem i blatom, ali i svim onim što je valjala na putu do ušća u Dunav. Meštani su ostali bez domova, struje i pijaće vode, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i sredstava za život, jer im je stradala i sva letina. Dugo neće moći da zaborave 15. septembar, ali ni da se pomire sa novonastalom situacijom - da su preko noći postali beskućnici.

- Koje se to zlo desilo i kako nas je poharala priroda, ni sam ne znam. Rođen sam u Boljetinu i ne pamtim da je ikada poplavila napravila ovakvu katastrofu. Umela je po nekada Boljetinska reka malo da naraste, ali ne i da izađe iz svog korita, pa to ne pamte ni stariji meštani - kaže 47-godišnji Mikica Stanojević, koji radi kao šumar u nacionalnom parku Đerdap, ali se bavi i poljoprivredom.

Mikica po dvorištu oko svoje kuće čisti blato, a priča da je ova zastrašujuća slika krša sada već lepša boljetinska stvarnost, jer im je Vojska Srbije mnogo pomogla da se oslobode mulja iz kuća.

- Odvukli su silnu zemlju koja je zatrpala podrume i kuće, ali i rastureni nameštaj, štokove vrata i prozora, koje je reka izbijala iz kuća i nosila sa sobom, a usput ostavljala. Boljetin je bio zatrpan i opustošen. Kola i poljoprivrednu mehanizaciju, delove nameštaja, alat, kamione, traktore i ko zna šta sve reka je vukla sa sobom. Kada se smirila, pronalazili smo svoj uništeni imetak, stotinama metra nizvodno, maltene, pri ušću u Dunav - priča Mikica, otac dvoje odrasle dece koja su studenti beogradskih fakulteta.

- Tog 15. septembra ja sam radio, a supruga Stojanka je bila sama kod kuće. Kada je videla šta se dešava, krenula je nizvodno uz reku da obiđe naše krave. Imamo šest krava, jednu junicu i tele. Imala je šta da vidi, sve krave se bile u vodi do stomaka. Jedva ih je izmestila na uzvišicu, pa krenula nazad kući, ali Boljetinska reka je zarobila, pa je nesrećnica gledala kako reka mulja nosi naš kamion, automobile, mešaonicu za stočnu hranu, jedva je uspela da spase živu glavu kaže - potreseno priča Mikica.

1. Godina koju su pojele poplave

2. Puna kuća drveća

3. Imovina na đubrištu

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.