Srbija treća u svetu po broju umrlih od srčanih oboljenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija treća u svetu po broju umrlih od srčanih oboljenja

BEOGRAD - Srbija se trenutno nalazi na trećem mestu u svetu, posle Rusije i Ukrajine, po broju umrlih od kardiovaskularnih bolesti, rekao je prof. dr Miodrag Ostojić, povodom obeležavanja 21. septembra, Svetskog dana srca koji se ove godine obeležava pod motom "Da li znaš svoj rizik".

Ostojić je ukazao na važnost prevencije koja podrazumeva kontrolu najbitnijih parametara među kojima su način ishrane i održavanje idealne težine, fizička aktivnost, psihosocijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << faktori i genetika koja se može izbeći negovanjem zdravih stilova života.

On je istakao da pravilna ishrana podrazumeva svakodnevno konzumiranje 400 grama voća i povrća, četiri grama grama belog luka, 13 grama badema, 100 grama crne čokolade, 150 mililitra crnog vina i po 115 grama ribe koja nije tovljena tri puta nedeljno.

Prema Ostojićevim rečima, za svaki faktor rizika postoje idealne vrednosti koje su predstavljene u takozvanoj šifri zdravlja - 035140530 koja podrazumeva da se ukine pušenje, da se svakodnevno šeta tri kilometara, pet dnevnih obroka voća i povrća, krvni pritisak 140, ukupan holesterol ne sme biti viši od 5, takozvani loš holesterol (LDL) ne sme biti viši od 3 i održavanje idealne telesne mase.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije dr Nevena Karanović je rekla da oko 57 odsto populacije u Srbiji umire od kardiovaskularnih bolesti zato što 38 odsto stanovništva konzumira duvan, 40 odsto ima povišen krvni pritisak, 17 odsto je gojazno, a 10,6 odsto ima šećernu bolest.

"Borba za zdravo srce je zadatak svih nas, od obdaništa do škole i roditelja koji decu blagovremeno treba da upozoravaju na faktore rizika koji štetno utiču na zdravlje i ukazuju na zdrave stilove života pomoću kojih se blagovremeno mogu izbeći kardiovaskularna oboljenja", istakla je Karanovićeva.

Svetski dan srca u Beogradu će biti obeležen nizom manifestacija koje obuhvataju uzimanje uzoraka krvi od građana za određivanje nivoa šećera i masti u Domu sindikata, Šetnju za zdravlje od Kalemegdana do Doma sindikata, gde će biti postavljeno sedam promotivnih štandova gde će građani moći da se informišu o prevenciji bolesti srca i krvnih sudova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.