Srbija traži neutralnost Saveta Evrope

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija traži neutralnost Saveta Evrope

Ministar Vuk Jeremić pozvao Savet Evrope da zadrži statusnu neutralnost prema Kosovu, kako bi se proces pred Međunarodnim sudom pravde odvijao bez uplitanja politike.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić pozvao je Savet Evrope da zadrži statusno neutralnu poziciju prema Kosovu, kako bi se proces pred Međunarodnim sudom pravde odvijao slobodno i bez političkih uplitanja.

Ministar Jeremić ne očekuje da će na današnjem sastanku u Madridu pitanje Kosova biti na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dnevnom redu.

Jeremić ističe da je ovo pitanje stavljeno sa strane, u kontaktima na marginama skupa.

Šef diplomatije Srbije je Madridu imao bilateralne sastanke sa kolegama Jermenije, Mađarske, Norveške, Poljske kao i sa zamenikom ministra inostranih poslova Rusije.

Evropski Ministri su se danas bavili Kavkazom, situacijom u Gruziji i drugim konfliktnim područjima.

Na 119. ministarskoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope u Madridu, ministar Jeremić je rekao da je osnov za statusno neutralnu poziciju Saveta Evrope rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Govoreći o radu Saveta Evrope, Jeremić je kazao da statusno neutralne inicijative pomažu učvršćivanju ljudskih prava, pomenuvši i značaj obnove "srpske crkvene baštine uništene tokom uzašnog pogroma u martu 2004. godine".

"Takvi projekti održavaju jedinstvo ove organizacije i pomažu da se smanje tenzije na terenu. Oni, pomažu i stvaranju uslova za postizanje najznačajnijeg cilja: istorijskog kompromisa između Srba i Albanaca", istakao je šef srpske diplomatije.

"Srbija se okrenila pravu i diplomatiji", istakao je Jeremić, dodavši da se po prvi put u istoriji regiona, problem rešava bez upotrebe oružja. Ministar je naglasio da je Srbija opredeljena za evropsku budućnost čitavog Zapadnog Balkana i da Beograd izuzetno ceni ulogu Saveta Evrope u promovisanju tog cilja.

Jeremić je dodao da Savet Evrope promoviše međuzavisnost individualnih sloboda, vladavine prava, ljudskih prava i integrisanja i da je ova organizacija "čuvar zajedničkog evropskog identiteta, zasnovanog na konsolidovanju Evrope, bez granica koje dele".

Tokom učešća na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope, ministar Jeremić će razgovarati sa šefom diplomatije Španije Migelom Anhelom Moratinosom, kao i s ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovim.

Šef srpske diplomatije će imati bilateralne susrete i sa ministrima spoljnih poslova Švedske Karlom Biltom, Poljske Radoslavom Sikorskim, Jermenije Eduardom Nalbandianom, Mađarske Balšom Peterom i Norveške Jonasom Gar Storom.

Ministri će razgovarati o stanju demokratije u Evropi i sukobu u Gruziji, a očekuje se da će biti usvojena i deklaracija kojom se obeležava 60 godina postojanja Saveta Evrope.

Na kraju sednice Slovenija će od Španije preuzeti predsedavanje Komitatom ministara za naredni šestomesečni period.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.