Jeremić: Da SE ostane neutralan

Izvor: B92, Fonet, 12.Maj.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Da SE ostane neutralan

Madrid -- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je Savet Evrope da zadrži statusno neutralnu poziciju prema Kosovu.

Šef diplomatije Srbije je izjavio da je od presudne važnosti da se sudski proces pred Međunarodnim sudom pravde odvija bez političkog mešanja i da je ključno da Savet Evrope očuva statusnu neutralnost prema Kosovu, zasnovanu na rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Jeremić je na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Madridu ocenio da statusno neutralne inicijative koje jačaju zaštitu ljudskih prava ostaju suštinske, uključujući i onaj obnovu srpskog kutlurnog nasleđa na Kosovu, uništenog u pogromu 2004. godine.

Prema njegovim rečima, takvi nesporni projekti čuvaju jedinstvo Saveta Evrope, pomažu da se smanje napetosti na terenu, i doprinose postizanju konačnog cilja – istorijskom kompromisu između Srba i Albanaca.

Jeremić je, na jubilarnoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope povodom 60. godišnjice osnivanja te panevropske organizacije, podsetio da se Srbija zalaže za budućnost čitavog Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

On je dodao da Beograd visoko ceni komplementarnu ulogu Saveta Evrope u promovisanju tog ključnog cilja.

On je zahvalio dosadašnjem predsedavajućem Komiteta ministara, španskom ministru spoljnih poslova Migelu Anhelu Moratinosu, na dinamičnom vođstvu organizacije i poželeo uspeh šefu slovenačke diplomatije Samuelu Žbogaru, koji danas preuzima tu dužnost.

Jedna od glavnih tema današnjeg sastanka je garantovanje dugoročne efikasnosti sistema kontrole Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Razgovaraće se i o Belorusiji, a biće usvojena i deklaracija povodom 60 godina Saveta Evrope, kojom se potvrđuju i dopunjuju ključni ciljevi utvrđeni na Varšavskom samitu Saveta Evrope, održanom maja 2005. godine.

Ministri će, kako je najavljeno, usvojiti i listu kandidata za mesto generalnog sekretara Saveta Evrope, koja će biti dostavljena Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Sastanak ministara ili predstavnika 47 zemalja članica su otvorili generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis, španski princ Felipe i ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sprečiti Kosovo da uđe u Savet Evrope

Izvor: RTS, 11.Maj.2009, 18:37

Srbija neće dozvoliti pokušaj učlanjenja Kosova u Savet Evrope, rekao ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić pred polazak u Madrid na sastanak te organizacije. Članovi SE suverene države, a Kosovo to nije...Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da će Srbija aktivno i agilno nastupati...

Nastavak na RTS...

Jeremić od SE zahteva neutralnost oko Kosova

Izvor: Mondo, 12.Maj.2009

Vuk Jeremić pozvao je u Madridu Savet Evrope da zadrži statusno neutralnu poziciju prema Kosovu, kako bi se proces pred Međunarodnim sudom pravde odvijao slobodno, bez političkih uplitanja.

Nastavak na Mondo...

Jeremić pozvao SE na neutralnost o Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Maj.2009

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je danas Savet Evrope da zadrži statusno neutralni pristup problemu Kosova, dok Medjunarodni sud pravde ne saopšti ocenu o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti. Na sednici Komiteta minis ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.