Jeremić: Savet Evrope da zadrži statusno neutralan stav prema KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Savet Evrope da zadrži statusno neutralan stav prema KiM

MADRID - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je danas Savet Evrope da zadrži statusno neutralnu poziciju prema Kosovu, kako bi se proces pred Međunarodnim sudom pravde odvijao slobodno, bez političkih uplitanja.

Ministar Jeremić je, učestvujući na 119. ministarskoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope u Madridu, rekao da je osnov za statusno neutralnu poziciju Saveta Evrope rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Govoreći o radu Saveta Evrope, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jeremić je kazao da statusno neutralne inicijative pomažu učvršćivanju ljudskih prava, pomenuvši i značaj obnove "srpske crkvene baštine uništene tokom uzašnog pogroma u martu 2004. godine".

"Takvi projekti održavaju jedinstvo ove organizacije i pomažu da se smanje tenzije na terenu. Oni, takođe pomažu i stvaranju uslova za postizanje najznačajnijeg cilja: istorijskog kompromisa između Srba i Albanaca", istakao je šef srpske diplomatije.

On je ocenio da prošlogodišnja jednostrano proglašena nezavisnost Kosova predstavlja izazov za stabilnost Zapadnog Balkana, ali da je Srbija, od samog početka, miroljubivim putem odgovorila na taj izazov.

"Srbija se okrenila pravu i diplomatiji", istakao je Jeremić, dodavši da se po prvi put u istoriji regiona, problem rešava bez upotrebe oružja.

On je naglasio da je Srbija opredeljena za evropsku budućnost čitavog Zapadnog Balkana i da Beograd izuzetno ceni ulogu Saveta Evrope u promovisanju tog cilja.

Jeremić je dodao da Savet Evrope promoviše međuzavisnost individualnih sloboda, vladavine prava, ljudskih prava i integrisanja i da je ova organizacija "čuvar zajedničkog evropskog identiteta, zasnovanog na konsolidovanju Evrope, bez granica koje dele".

Jeremić je španskom kolegi Migel Angelu Moratinosu čestitao na španskom vođstvu Komiteta ministara Saveta Evrope poslednjih šest meseci, poželevši uspeh slovenačkom šefu diplomatije Samuelu Žbogaru, koji preuzima predsedavanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.