Srbija skrenula s puta pune saradnje

Izvor: B92, 08.Jun.2016, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija skrenula s puta pune saradnje"

Njujork -- Predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus izrazio je razočaranje zbog nedavnih odluka Suda u Beogradu da ne izruči troje radikala.

On je naglasio da Srbija ima obavezu da u potpunosti sarađuje s Tribunalom.

"To je ozbiljan korak unazad po pitanju saradnje sa Tribunalom i neprihvatljivo nepoštovanje prvenstva zakona Tribunala nad domaćim zakonima Srbije", rekao je Ađijus na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj radu Haškog tribunala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i tužilaštva u proteklih šest meseci i saradnji Srbije sa tim međunarodnim sudom za ratne zločine izvršene na teritoriji bivše Jugoslavije.

On je naveo da se pred Tribunalom vode još dva prvostepena i dva žalbena postupka i da nerešeno pitanje ostaje postupak za nepoštovanje suda, jer nalozi za hapšenje troje optuženih iz Srbije nisu izvršeni više od 16 meseci.

MKSJ je, kako je rekao, odlučan da zajedno sa Savetom bezbednosti UN obezbedi efikasno i uredno okončanje rada do kraja 2017.

"Moramo i nastavićemo da se borimo protiv kulture nekažnjivosti i za pozivanje na odgovornost i sprovođenje pravde", rekao je Ađijus.

Tužilac Serž Bramerc rekao je da kancelarija Tužilaštva žali što je "Srbija skrenula sa puta pune saradnje".

Ponavljajući stav predsednika Tribunala, Bramerc je obavestio SB UN da Srbija nije uspela za godinu i po dda postupi po nalozima za hapšenje Tribunala za tri lica.

On je istakao da u ovoj, konačnoj fazi rada Tribunala, saradnja država ostaje ključna radi okončanja mandata suda.

Bramerc je kazao da pozitivan odnos u regionalnoj saradnji po pitanju osude ratnih zločina jenjava.

"Previše političara i javnih ličnosti demantuju već uspostavljene istine, raspirujući etničke tenzije i ponavljajući nacionalističke slogane prošlosti", rekao je Bramerc.

Prema njegovim rečima, dok je primetna pozitivna tendencija kada je reč o nacionalnim sudovima za ratne zločine i regionalnoj saradnji, politička situacija u regionu kreće se u suprotnom smeru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.