Srbija se ozbiljno pripremala za proces u Hagu

Izvor: Beta, 27.Feb.2014, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija se ozbiljno pripremala za proces u Hagu

BEOGRAD, 27. februara 2014. (Beta) - Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da se Srbija "veoma ozbiljno pripremala" za sudjenje pred Medjunarodnim sudom pravde po medjusobnim tužbama za genocid s Hrvatskom.

Usmena rasprava po medjusobnim tužbama Srbije i Hrvatske, počinje u ponedeljak, 3. marta, a završava 1. aprila, i za taj period sud je stavio embargo na objavljivanje iskaza svedoka na glavnoj raspravi.

Srpsko ministarstvo navodi da se presuda ne očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << pre jeseni.

Sud u Hagu će prvo razmotriti svoju vremensku nadležnost, odnosno može li da razmatra dogadjaje iz perioda pre nastanka Savezne Republike Jugoslavije, 27. aprila 1992, a potom će razmotriti optužbe za genocid.

"Srbija se veoma ozbiljno pripremala za sudjenje, o čemu govori i sastav tima koji će nas zastupati", navodi se u saopštenju

Ministarstvo navodi da su u timu pored srpskih pravnika i diplomata, i svetski priznati stručnjaci: predsedavajući Medjunarodnog udruženja proučavalaca genocida Vilijam Šabas, urednik Komentara Statuta Medjunarodnog suda pravde profesor Andreas Cimerman, urednik Komentara Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida profesor Kristijan Tamz i poznati londonski advokat s bogatim iskustvom i titulom Kraljičinog savetnika Vejn Džordaš.

"Srbija će iskoristit pojavljivanje pred Medjunarodnim sudom pravde za dostojno prezentovanje svojih pažljivo pripremanih i temeljito dokumentovanih argumenata. Spremamo se za Hag u uverenju da je najviša sudska instanca UN najbolji, ako ne i jedini adekvatan medjunarodni pravni forum za razmatranje medjusobnih optužbi", navodi se u saopštenju.

Iskazi i unakrsno ispitivanje svedoka i veštaka dve strane zakazani su u haškoj Palati mira za 4. i 5. mart. Sud je zabranu njihovog objavljivanja do kraja rasprave obrazložio neophodnošću da "pravda i uzimanje dokaza budu temeljno sprovedeni", kao i da se svedocima "omogući da iskaze daju nezavisno".

Izveštačima je dozvoljeno da prate iskaze svedoka, ali će o njima javnost moći da obaveste tek 1. aprila. Identitet i broj svedoka, sud i obe strane nisu saopštili.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija ozbiljno spremna za suđenje

Izvor: B92, 27.Feb.2014

Beograd -- Ministarstvo spoljnih poslova poručuje da se Srbija ozbiljno sprimala za suđenje pred Međunarodnim sudom pravde po međusobnim tužbama za genocid s Hrvatskom...Usmena rasprava po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske, počinje u ponedeljak, 3. marta, a završava 1. aprila, i za taj period...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.