Srbija ozbiljno spremna za suđenje

Izvor: B92, 27.Feb.2014, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ozbiljno spremna za suđenje

Beograd -- Ministarstvo spoljnih poslova poručuje da se Srbija ozbiljno sprimala za suđenje pred Međunarodnim sudom pravde po međusobnim tužbama za genocid s Hrvatskom.

Usmena rasprava po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske, počinje u ponedeljak, 3. marta, a završava 1. aprila, i za taj period sud je stavio embargo na objavljivanje iskaza svedoka na glavnoj raspravi.

Srpsko ministarstvo navodi da se presuda ne očekuje pre jeseni.

Sud u Hagu će prvo razmotriti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoju vremensku nadležnost, odnosno može li da razmatra događaje iz perioda pre nastanka Savezne Republike Jugoslavije, 27. aprila 1992, a potom će razmotriti optužbe za genocid.

"Srbija se veoma ozbiljno pripremala za suđenje, o čemu govori i sastav tima koji će nas zastupati", navodi se u saopštenju

Ministarstvo navodi da su u timu pored srpskih pravnika i diplomata, i svetski priznati stručnjaci: predsedavajući Međunarodnod udruženja proučavalaca genocida Vilijam Šabas, urednik Komentara Statuta Međunarodnog suda pravde profesor Andreas Cimerman, urednik Komentara Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida profesor Kristijan Tamz i poznati londonski advokat s bogatim iskustvom i titulom Kraljičinog savetnika Vejn Džordaš.

"Srbija će iskoristit pojavljivanje pred Međunarodnim sudom pravde za dostojno prezentovanje svojih pažljivo pripremanih i temeljito dokumentovanih argumenata. Spremamo se za Hag u uverenju da je najviša sudska instanca UN najbolji, ako ne i jedini adekvatan međunarodni pravni forum za razmatranje međusobnih optužbi", navodi se u saopštenju.

Iskazi i unakrsno ispitivanje svedoka i veštaka dve strane zakazani su u haškoj Palati mira za 4. i 5. mart. Sud je zabranu njihovog objavljivanja do kraja rasprave obrazložio neophodnošću da "pravda i uzimanje dokaza budu temeljno sprovedeni", kao i da se svedocima "omogući da iskaze daju nezavisno".

Izveštačima je dozvoljeno da prate iskaze svedoka, ali će o njima javnost moći da obaveste tek 1. aprila. Identitet i broj svedoka, sud i obe strane nisu saopštili.

U prvoj nedelji rasprave, koja počinje 3. marta, Međunarodni sud pravde saslušaće argumente Hrvatske, kao i svedoke obe strane.

Od 10. marta, zastupnici Srbije će uzvratiti izlaganjima o hrvatskoj tužbi, ali i kontra-tužbi koju je zvanični Beograd podneo protiv Zagreba.

Druga runda razmene argumenata biće, uz pauze, održana od 20. marta do 1. aprila.

Hrvatska je tužbu, zbog navodnog genocida, protiv tadašnje SRJ podnela u julu 1999, a Srbija je kontratužbu sudu dostavila u januaru 2010.

Zagreb je tužbom zatražio da Međunarodni sud pravde proglasi Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu i naloži joj da kazni sve počinioce i Hrvatskoj vrati kulturna dobra i plati joj ratnu štetu u iznosu koji bi utvrdio sud.

U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u nameri da potpuno ili delimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ozbiljne pripreme za spor sa Hrvatskom

Izvor: RTS, 27.Feb.2014

Srbija se veoma ozbiljno pripremala za suđenje pred Međunarodnim sudom pravde po međusobnim tužbama za genocid sa Hrvatskom, saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova. Presuda se ne očekuje pre jeseni...Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se Srbija "veoma ozbiljno pripremala" za suđenje...

Nastavak na RTS...

Srbija se ozbiljno pripremala za proces u Hagu

Izvor: Akter, 27.Feb.2014

Ministarstvo spoljnih poslova poručuje da se Srbija sprimala za suđenje pred Međunarodnim sudom pravde po međusobnim tužbama za genocid s Hrvatskom

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.