Srbija primer drugima po pitanju jezika nacionalnih manjina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija primer drugima po pitanju jezika nacionalnih manjina

BEOGRAD - Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je danas da Srbija, po oceni Saveta Evrope (SE), može da služi kao primer drugima, s obzirom na činjenicu da se u našem školskom sistemu izučava veliki broj jezika nacionalnih manjina.

To, ipak, ne znači da SE nije postavio pitanje upotrebe još nekih manjinskih jezika i "sada je na nama da tu damo relevantne odgovore", rekao je Obradović u izjavi Tanjugu.

Sumirajući rezultate dvodnevne posete delegacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ministarstva prosvete SE, Sektoru za obrazovanje, Obradović je kazao da su razgovori u Strazburu bili sadržajni i da je dogovoreno više različitih savetovanja i konferencija ove i naredne godine, kojima će Srbija biti domaćin.

Sledi obrazovanje nastavnika i saradnja sa SE

"Predložili smo da Srbija na jesen organizuje regionalnu konferenciju, na ministarskom nivou, o obrazovanju i povezivanju zemalja jugoistočne Evrope u toj oblasti i videćemo koliko će SE moći da se uključi u to", naveo je on.

Srbija je ponudila da sledeće godine održi nekoliko stručnih sesija vezanih za obrazovanje nastavnika, kao i da "učestvujemo na skupovima koje organizuje SE", rekao je Obradović, dodajući da su delegaciju primili generalni sekretar SE Teri Dejvis i direktor za obrazovanje i jezike pri toj organizaciji Gabrijel Maca.

I nastava istorije jedna od tema

Tokom susreta sa zvaničnicima SE, delegacija Ministarstva prosvete imala je razgovore o nekoliko tema, o visokom obrazovanju, nastavi istorije, politici u oblasti primene dokumenata o regionalnim i jezicima manjina, programu obuke nastavnika...

Razgovaralo se i o građanskom obrazovanju, ljudskim pravima, interkulturnom obrazovanju, o temi holokausta i pitanju Roma i njihove uključenosti u obrazovanje.

U delegaciji Ministarstva prosvete, koja se juče vratila iz posete SE, bili su, pored ministra Obradovića, državni sekretari Tinde Kovač - Cerović i Radivoje Mitrović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.