Srbija predložila odlaganje glasanja o prijemu Kosova

Izvor: Prva.rs, 09.Nov.2015, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija predložila odlaganje glasanja o prijemu Kosova

Na početku sednice obratio se ambasador Srbije pri Unesko zatraživši odlaganje glasanja.
U toku je žučna debata i uskoro bi trebalo da počne glasanje o tom predlogu, prenosi RTS. 
Za odlaganje bile su Kina, Rusija, Kuba, Argentina, a odlgaganju su se usprotivile SAD, koje nemaju pravo glasa, ali imaju pravo obraćanja, Nemačka i Velika Britanija.
Predstavnik Velike Britanije je na sednici rekao da se nikad nije desilo da bude odbijena zemlja koju je predložio Izvršni >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << savet, da je Kosovo članica MMF i Svetske banke i da ovaj zahtev nema nikakve veze sa dijalogom Beograda i Prištine i sa procesom evropskih integracija dve strane.
Tome se usprotivio Tanasković rekavši da je ovde reč o presedanu jer nikada nije bila ovakva situacija jer Kosovo nije država.
Predstavnik Argentine je rekao da zathev za prijem Kosova nije u skladu sa rezolucijom 1244, dok je predstavnik Kube rekao da je to suprotnom međunarodnom pravu.
SAD zadržale vodeću ulogu u Unesku

SAD su uspele u svom nastojanju da ostanu u Izvršnom odboru Uneska, jer do jutros, kada je istekao rok, nijedna druga zemlja nije podnela kandidaturu. To je jedini način da SAD održe snažan uticaj na tu kulturnu i naučnu agenciju, koju sada američka vlada više ne finansira, a pobeda je proistekla iz ofanzive američkog diplomatskog šarma sa ciljem da uklone otpore svom reizboru. SAD su prestale da finansiraju Unesko 2011. godine, zato što je prihvatio Palestinu za svog člana, a američki zakon zabranjuje doprinose međunarordnim organizacijama koje prepoznaju palestinsku držvanost, prenosi AP. Diplomata u Unesku Majkl Vorbs je rekao da nijedna druga zemlja nije podnela kandidaturu na mesto SAD, do isticanja roka u 09.00 sati jutros. S obzirom da postoji šest odborničkih mesta, predvijdenih za Zapadnu Evropu i SAD, to znači da će glasanje u sredu biti formalnost.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žučna rasprava u Unesku, Srbija traži odlaganje glasanja

Izvor: Vesti-online.com, 09.Nov.2015

Srbija je u Unesku predložila odlaganje odluke o prijemu Kosova. Srpski predlog podržale Rusija, Kina, Argentina, Kuba, a protiv su Vučićevi prijatelji: SAD, Britanija i Nemačka...Oko 11.30 počelo sednica Generalne konferencije Uneska na kojoj će se raspravljati o prijemu Kosova. Na početku sednice...

Nastavak na Vesti-online.com...

Pobeda Srbije - Kosovo nije primljeno u Unesko

Izvor: Politika, 09.Nov.2015

PARIZ – Generalna konferencija Uneska odbila je prijem KiM u Unesko. Od 142 države koje su glasale 92 je bilo za prijem KiM , a 50 je bilo protiv, tako da predlog Albanije nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu...------------------------------..Pre glasanja o prijemu KiM , glasalo se o zahtevu...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.