Srbija na mapi zemalja visokih tehnologija

Izvor: Politika, 21.Nov.2013, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na mapi zemalja visokih tehnologija

Naša saradnja sa srpskim vlastima, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou, bila je odlična, rekao je prvi čovek Embasi grupe

Inđija – Informaciono-tehnološki i biznis park, prva takva investicija indijske „Embasi grupe” u Evropi i najveće ulaganje Indije u Srbiji, otvoren je juče u Inđiji. Kompanija je podigla kompleksno zdanje od deset hiljada kvadratnih metara koje može da primi 1.500 zaposlenih. Geografska pozicija Parka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << između Istoka i Zapada,daje Srbiji šansu da postane središte podataka za međunarodne kompanije, čime bi mogla da se ostvari značajna ekonomska korist i unapredi geostrateški značaj zemlje. Detaljnije o tome za „Politiku” govori gospodin Džitu Virvani (Jitu Virwani), predsednik „Embasi grupe”, koja je podigla više od 60 komercijalnih objekata, uključujući deset IT parkova, izgradivši više od 2,4 miliona kvadratnih metara prostora u Indiji, Maleziji i, eto, sada u Srbiji. Do sada je „Embasi” u Park uložio 20 miliona dolara i on je deo ukupno planiranog ulaganja od 300 miliona dolara na 170 hektara.

Koliki je trenutno kapacitet Vašeg „Embasi tehzons IT parka” u Inđiji?

– U Inđiji smo izgradili dvospratnu zgradu od 10.000 kvadratnih metara u stilu kampusa, sa ukupno 8.170 kvadratnih metara koji mogu da se izdaju. Zdanje čini šest nezavisnih blokova kancelarija s vrhunskom infrastrukturom, koja uključuje efikasnu internet vezu, hosting, obradu i skladištenje podataka na licu mesta, sisteme za održavanje poslovanja i povratak podataka u slučaju katastrofa. Ovo je neka vrsta upravne zgrade „IT parka”, sa zajedničkim elementima, kao što su restoran, kontrolni centar za bezbednost i održavanje zgrada, virtuelni poslovni i konferencijski kapaciteti za izdavanje. Ova zgrada može da primi 1.500 zaposlenih.

 Vaš projekt je prva „LEED gold” sertifikovana i Factory Mutual (FM) prilagođena komercijalna zgrada Srbiji. Šta to znači i koliko je složeno graditi u skladu s tim standardima?

– Svi „Embasijevi” projekti, uključujući „Embasi tehzons IT park” u Inđiji, izgrađeni su u skladu sa LEED sistemom ocenjivanja, u okviru naše orijentacije da stvaramo održive građevine.Leadership in Energy and Enviromental Design, LEED, svetski je standard u „zelenoj” i ekološkoj izgradnji, koji proverava Savet zelenih zgrada SAD (USGBC). Factory Mutual (FM) najviši je bezbednosni standard, koji priznaju vodeće osiguravajuće kompanije. Izgradnja je kompleksna i skupa, a želim da pomenem da su ovu zgradu projektovale, izgradile i sertifikovale srpske kompanije.

Kada će „IT park Inđija” dobiti prve stanare?

– Upotrebna dozvola za našu zgradu biće izdata ove nedelje. Sada možemo da prilagođavamoprostorza izdavanje. Nadamo se prvim zakupcimaprostora za tri, četiri meseca.

Zašto bi neki IT stručnjak išao na posao u Inđiju, kada postoje ICT kompanije u Beogradu i Novom Sadu?

– „Embasi tehzons IT park” u Inđiji zahteva veliko zemljište i dosta pripadajuće infrastrukture po održivim ekonomskim cenama da bi privukao najveće IT kompanije, a to nije bilo moguće usred grada. Udoban i bezbedan prevoz zaposlenih do posla i s posla jedna je od mnogih usluga koje nudimo našim zakupcima.

Kakav će biti uticaj Vašeg „IT parka” na srpsku ekonomiju?

– „Embasi grupa” spremna je da nastavi sa izgradnjom objekata brzinom koju bude zahtevalo tržište. Tražnja za prostorom i rast „IT parka” zavisiće od brzine rasta IT sektora u zemlji s jedne, kao i kapaciteta da se privuku globalni IT lideri s druge strane.

Zašto bi neka kompanija odabrala baš Vaš centar u Inđiji?

 –Moderni data centri su stubovi buduće infrastrukture. Međutim, treba razjasniti da neće sam „Embasi tehzons IT park” biti operator data centara, već da će obezbediti okruženje zakupcima da upravljaju svojim data centrima. Glavna razlika između „IT parka Inđija” i drugih komercijalnih kapaciteta,koji su trenutno dostupni na tržištu,jeste u našoj vrhunskoj infrastrukturi. Naš „IT park” ima praktično neograničeno snabdevanje strujom, preko dva nezavisna visokovoltažna izvora. Prema našim saznanjima, nijedan drugi komercijalni objekat ove namene nema takav nivo električne infrastrukture. Lokacija nam je gotovo savršena i u odnosu na saobraćajnice, podatke o poplavama i zemljotresima.

Kako ocenjujete saradnju sa srpskim vlastima?

– Naša saradnja sa srpskim vlastima, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou, bila je odlična. Nadamo se da će se tako i nastaviti.

Dolazite iz Indije, da biste podigli centar u Inđiji. Imena se lepo rimuju. Slučajnost ili nešto više?

– Lokacija, lokacija, lokacija!!!

Branka Jakšić

objavljeno: 21.11.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

IT park u Inđiji spreman za stanare

Izvor: B92, 21.Nov.2013

Inđija -- IT park u Inđiji trebalo bi da dobije prve stanare za tri do četiri meseca, kaže za "Politiku" predsednik "Embasi grupe" Džitu Virvani...Informaciono-tehnološki i biznis park, prva takva investicija indijske "Embasi grupe" u Evropi i najveće ulaganje Indije u Srbiji, otvoren je juče...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.