Srbija

Četvrtak, 21.11.2013.

21:18

IT park u Inđiji spreman za stanare

IT park u Inđiji trebalo bi da dobije prve stanare za tri do četiri meseca, kaže za "Politiku" predsednik "Embasi grupe" Džitu Virvani.

Izvor: Politika

Default images

Informaciono-tehnološki i biznis park, prva takva investicija indijske "Embasi grupe” u Evropi i najveće ulaganje Indije u Srbiji, otvoren je juče u Inđiji. Kompanija je podigla kompleksno zdanje od deset hiljada kvadratnih metara koje može da primi 1.500 zaposlenih.

Geografska pozicija IT parka, između Istoka i Zapada,daje Srbiji šansu da postane središte podataka za međunarodne kompanije, čime bi mogla da se ostvari značajna ekonomska korist i unapredi geostrateški značaj zemlje.

Džitu Virvani, predsednik "Embasi grupe” koja je izgradila IT park u Inđiji, kaže u intervjuu za "Politiku" da je ta kompanija do sada uložila 20 miliona dolara u ovaj projekat, što je samo deo ukupno planiranog ulaganja od 300 miliona dolara na 170 hektara.

"U Inđiji smo izgradili dvospratnu zgradu od 10.000 kvadratnih metara u stilu kampusa, sa ukupno 8.170 kvadratnih metara koji mogu da se izdaju. Zdanje čini šest nezavisnih blokova kancelarija s vrhunskom infrastrukturom, koja uključuje efikasnu internet vezu, hosting, obradu i skladištenje podataka na licu mesta, sisteme za održavanje poslovanja i povratak podataka u slučaju katastrofa", kaže Virvani i dodaje da kompleks za sada može da primi 1.500 zaposlenih.

Ovo je, kako kaže, neka vrsta upravne zgrade "IT parka”, sa zajedničkim elementima, kao što su restoran, kontrolni centar za bezbednost i održavanje zgrada, virtuelni poslovni i konferencijski kapaciteti za izdavanje.

Upotrebna dozvola IT park, prema rečima Virvanija, biće izdata ove nedelje.

"Sada možemo da prilagođavamo prostor za izdavanje. Nadamo se prvim zakupcima prostora za tri, četiri meseca", kaže predsednik "Embasi grupe".

Prema njegovim rečima, za lokaciju "Embasi tehzons IT parka” izabrali su Inđiju jer takav projekat zahteva veliko zemljište i dosta pripadajuće infrastrukture po održivim ekonomskim cenama da bi privukao najveće IT kompanije, a to nije bilo moguće usred grada. Virvani navodi i da će budućim zakupcima biti ponuđen udoban i bezbedan prevoz zaposlenih do posla i s posla.

"'Embasi grupa' spremna je da nastavi sa izgradnjom objekata brzinom koju bude zahtevalo tržište. Tražnja za prostorom i rast IT parka zavisiće od brzine rasta IT sektora u zemlji s jedne, kao i kapaciteta da se privuku globalni IT lideri s druge strane", objašnjava on.

Virvani ističe i da treba razjasniti da neće sam "Embasi tehzons IT park” biti operator data centara, već da će obezbediti okruženje zakupcima da upravljaju svojim data centrima.

"Glavna razlika između IT parka Inđija i drugih komercijalnih kapaciteta, koji su trenutno dostupni na tržištu, jeste u našoj vrhunskoj infrastrukturi. Naš IT park ima praktično neograničeno snabdevanje strujom, preko dva nezavisna visokovoltažna izvora. Prema našim saznanjima, nijedan drugi komercijalni objekat ove namene nema takav nivo električne infrastrukture. Lokacija nam je gotovo savršena i u odnosu na saobraćajnice, podatke o poplavama i zemljotresima", kaže Virvani.

Predsednik "Embasi grupe" kaže i da je saradnja njegove kompanije sa srpskim vlastima, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou, bila odlična, i nada se da će se tako i nastaviti. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: