Sajmon Grej: Srbija mora da uskladi strategije

Izvor: Blic, 10.Mar.2010, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajmon Grej: Srbija mora da uskladi strategije

Sajmon Grej, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji izjavio je da je prošlo vreme kada je Srbija zasnivala svoj rast na pozajmicama od međunarodnih finansijskih institucija i velikom prilivu direktnih stranih investicija i da će u budućnosti morati više da se oslanja na sopstvene kapacitete.

Grej je drugog dana Biznis foruma na Kopaoniku istakao da će međunarodni kreditori i dalje biti prisutni u Srbiji, ali na nižem nivou nego u prošlosti, kao i da će priliv investicija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti manji.

On je naglasio da je prošlo vreme kada je pozajmljivanje sredstava vodilo ka rastu javne potrošnje u Srbiji jer će u budućnosti morati više da se štedi, da bude više izvoza i grinfild investicija. Srbija će morati da nastavi rad na unapređenju poslovnog okruženja radi privlačenja stranih investitora, kao i na reformi javnog sektora, posebno u oblasti obrazovanja, inače neće biti konkurentna, upozorio je Grej.

Grej je ocenio da je najveća snaga Srbije u tome što postoji snažna vizija Vlade usmerena ka Evropi i tržišnoj ekonomiji, odlučna posvećenost projektima i stručnost Vlade i poslovne zajednice, koja je na vreme počela da se priprema za dolazak krize. Kao slabosti Srbije Grej je naveo neusklađenost različitih strategija i mnoštvo suprotstavljenih ciljeva, kao i manjak kapaciteta za primenu i realizaciju određenih projekata.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije, složio se da model razvoja Srbije, koji je važio do početka svetske krize, nije više održiv jer se u okviru njega od kredita finansirala potrošnja koja je zatim išla u povećanje uvoza.

Prema njegovim rečima, potrebne su investicije u sektore koji će proizvesti izvoz, a ne samo u trgovinu, telekomunikacije i ono što se prodaje na domaćem tržištu.

Potpredsednik Vlade rekao je da je cilj Nacionalnog saveta za konkurentnost da Srbija do kraja mandata ove vlade uđe među prvih 70 najkonkurentnijih zemalja na listi Svetskog ekonomskog foruma. Đelić je na Biznis forumu podsetio da je na listi od 133 zemlje Srbija na 93. mestu, što je nizak nivo konkurentnosti, a iza nas su iz regiona samo Albanija i Bosna i Hercegovina.

Nema povećanja plata bez pokrića

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić ocenio je da ne treba da se ide na linearno povećanje plata i penzija za koje nema pokrića. On je kazao da umesto toga ove godine treba uvesti precizne mere socijalne politike da bi se preduzećima i građanima u teškoj situaciji obezbedilo ono najnužnije. „Ukupno gledajući, to je racionalnije i imaće bolji efekat jer nije ideja da se kroz subvencionisanje gotovinskih kredita povećaju uvoz i pritisak na dinar”, rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Biznis Forum 2010., drugi dan

Izvor: Poslovni magazin, 10.Mar.2010

Drugi dan Biznis foruma na Kopaoniku, koji će kao specijalni gost otvoriti šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej, posvećen je ekonomskoj i industrijskoj politici u uslovima krize, perspektivama razvoja i zadacima koje treba realizovati u 2010. godini.Plenarnu sednicu o mogućnostima održivog...

Nastavak na Poslovni magazin...

Rast zasnovan na pozajmicama prošlost

Izvor: Politika, 10.Mar.2010

KOPAONIK – Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej izjavio je da je vreme kada je Srbija zasnivala svoj rast na pozajmicama od međunarodnih finansijskih institucija i velikom prilivu direktnih stranih investicija prošlo i da će u budućnosti morati više da se oslanja na sopstvene...

Nastavak na Politika...

Vreme rasta zasnovanog na pozajmicama je prošlo, Srbija mora da se oslanja na svoje kapacitete, izjavio šef kancelarije Svetske banke Sajmon Grej.

Izvor: TV Avala, 10.Mar.2010

Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Sajmon Grej izjavio je danas da Srbija mora da uskladi stategiju da bi unapredila razvoj i infrastrukturu.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.