Srbija klizi u siromaštvo, državne strategije ni na vidiku

Izvor: N1 televizija, 10.Sep.2017, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija klizi u siromaštvo, državne strategije ni na vidiku

Godinama stižu upozorenja da Srbija klizi u siromaštvo.Najnoviji podaci pokazuju da je četvrtina građana u riziku da padne u status siromašnih, a stručnjaci upozoravaju da nezaposlenost, niska primanja i novi uslovi rada utiču na pojačavanje rizika.

Višegodišnji trend padanja standarda i topljenja srednje klase ne jenjava. U riziku da sklizne u bedu je četvrtina stanovništva. Najugroženije su porodice sa troje ili više dece, potom nezaposleni, ali i mladi uzrasta od >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 18 do 24 godine. Manji rizik je za stare preko 65 godina i zaposlene kod poslodavca.

Stručnjaci kažu da su i niske plate okosnica rizika od siromaštva i da građani sve češće ne mogu da priušte osnovne stvari za život.

"Bez obzira na rast stope zaposlenosti o kojoj se priča kvalitet poslova je u stvari vrlo nizak, rasta zaposleni u sivoj ekonomiji, onda imate ljude koji imaju samo neke povremene - sezonske poslove, dakle oni rade, ako se vidi u godinu dana, skoro 20 odsto radi manje od dva meseca u toku jedne godine i to je dvostruko više u odnosu na prosek Evropke unije", rekla je Jelena Žarković Rakić, sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Ima i onih koji su na ivici egzistencije iako rade. Primer su zaposleni u Goši kojima poslodavac već duže vreme ne isplaćuje zarade. Zato sagovornica N1 ocenjuje da su nova pravila igra na tržištu rada još jedan od problema.

"Na neki način kad vi vidite kako ljudi bivaju zaposleni i odjednom bivaju nezaposleni, jer je fleksibilizovan način zapošljavanja i otpuštanja, vi vidite da gotovo svako može u nekom trenutku biti u riziku od zapadanja u siromaštvo, znači jednog dana ste imali posao, sutradan ga niste imali", objasnila je Tanja Jakobi iz Centar za istraživanje javnih politika.

Oni koji su zaposleni traže povećanje cene radnog sata sa 130 na 154 dinara. Prva žena Vlade je nedavno obećala da će povećanje uslediti, ali da se ne zna koliko će biti.

"Iskreno rečeno, verujem da će, ako toga i bude, da će to biti nekakva kozmetika koja će opet dovesti do nekog dinara, dva, pet, koji zapravo kada to podignemo na nivo sada te najniže plate, neće dovesti do nekog značajnog pomaka", rekla je Jakobi.

Zvaničnu strategiju borbe protiv siromaštva Srbija još uvek nema. Poslednja je bila doneta 2003. godine za vreme Vlade Zorana Đinđića.

Pogledajte prilog Jelene Mirković:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Četvrtina građana u riziku od siromaštva

Izvor: N1 televizija, 10.Sep.2017

Godinama stižu upozorenja da Srbija klizi u siromaštvo.Najnoviji podaci pokazuju da je četvrtina građana u riziku da padne u status siromašnih, a stručnjaci upozoravaju da nezaposlenost, niska primanja i novi uslovi rada utiču na pojačavanje rizika...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.