Srbija izvršila 90 odsto presuda Evropskog suda, još Zakon o nestalim bebama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2019, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija izvršila 90 odsto presuda Evropskog suda, još Zakon o nestalim bebama

Predstavnici Evropskog suda za ljudska prava konstatovali su danas na sastanku sa ministarkom pravde Nelom Kuburović da je Srbija izvršila 90 odsto presuda tog suda za ljudska prava, te da bi usvajanje takozvanog Zakona o nestalim bebama predstavljao pozitivan signal Komitetu ministara Saveta Evrope da Srbija poštuje odluke suda u Strazburu.

Kuburović je sagovornicima ukazala na nedvosmislenu političku volju da se usvoji Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji (Zakona o nestalim bebama), koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Ministarka očekuje da će predlog tog zakona biti pred poslanicima tokom prvog redovnog zasedanja.

Ukazala je da Predlog zakona ima pozitivnu ocenu Saveta Evrope, da sadrži određene preporuke JUKOM-a, kao i da je na samom tekstu predloga zakona radila radna grupa sastavljena od predstavnika svih relevantnih institucija i udruženja roditelja.

Predstavnici Evropskog suda, koje je predvodio direktor Direktorata za ljudska prava Saveta Evrope Kristof Puarelna, istakli su da je Srbija u mnogim slučajevima preduzela značajne korake kako bi izvršila presude Evropskog suda i pozvala da to učini i kada je ovaj zakon u pitanju.

Na sastanku je ukazano da je Komitet ministara pozitivno ocenio sadržinu predloga zakona i u poslednjim odlukama pozvao nadležne državne organe u Srbiji da hitno usvoje ovaj zakon.

Predlog zakona o "nestalim bebama" Vlada Srbije je 8. marta uputila Skupštini Srbije, ali on još nije usvojen.

Usvajanje pomenutog Predloga zakona, predstavljalo bi izvršenje presude u slučaju u kojem je sud 2013. godine usvojio predstavku Zorice Jovanović i državi Srbiji naložio da joj isplati odštetu, kao i da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.