Izvor: Piplmetar.rs, 19.Jul.2023, 01:30

Srbija izbegla udar: Nakon Slovenije i Hrvatske, grmljavinske oluje obrušile se na ovu zemlju u regionu

Prethodno se ovaj olujni sistem obrušio na Austriju

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap


Pred sam kraj dana i tokom večeri snažan grmljavinski sistem zahvatio je Sloveniju, potom i severni deo Hrvatske i doneo snažne pljuskove sa grmljavinom, grad i olujne nepogode, ali i veima obilne pljuskove.
Ovaj olujni sistem zahvatio je veći deo Slovenije, pritiom i Ljubljanu, a u Hrvatskoj je najkritičnije bilo na severozapadu zemlje, u Zagorju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << na području Zagreba, Siska i Karlovca, kao i na području zapadne Slavonije.
Na pojedinim lokacijama olujni vetar čupao je drveće iz korena i prinio je i materijalnu štetu.
Prethodno se ovaj olujni sistem obrušio na Austriju, a superćelijske oluje napravile su veliku štetu na jugu zemlje.
Nakon Hrvatske, olujni sistem je počeo da se u severozapadnoj visinskoj struji premešta prema BiH i ove večeri širom Bosne donosi jake grmljavinske oluje, a na udaru nevremena naći će se i Sarajevo.
U nastavku noći pljuskovi sa grmljavinom zahvatiće i severne predele Hercegovine, ponegde se očekuju i jače nepogode sa gradom.
Iako se mislilo da će olujni sistem iz Hrvatske nastaviti put preko Slavonije prema Bačkoj u Sbriji, on se ipak zaputio prema BiH.
U drugoj polovini noći ovaj sistem će slabiti i iščeznuti, a u poslednjem trenutku može samo svojim obodnim delom da donese pljuskove sa grmljavinom Podrinju na zapadu Srbije i delovima na severu Crne Gore.
Za razliku od večeras, Srbija u sredu uveče nažalost neće izbeći olujne grmljavinske sisteme, niti opasnsot od grada i veoma jakih nepogoda, naročito Vojvodina i mnogi predeli na severu zemlje.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.