Srbija i politika: Miting vladajuće koalicije u Srbiji, Vučić najavio važne odluke

Izvor: B92, 26.Maj.2023, 11:17

Srbija i politika: Miting vladajuće koalicije u Srbiji, Vučić najavio "važne odluke"

U centru Beograda se obavljaju poslednje pripreme pred miting vladajuće koalicije nazvan "Srbija nade".

Danima traju pripreme za skup vladajuće koalicije u Srbiji, u centru Beograda, za koji je Aleksandar Vučić, predsednik države, rekao da će biti "najmasovniji u istoriji" zemlje.

Skup "Srbija nade" organizovan je tri nedelje posle dva masovna ubistva na teritoriji Beograda u kojima je život izgubilo 18 ljudi, uglavnom dece i mladih, ali i nakon nekoliko velikih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protesta opozicije koja traži odgovornost vlasti zbog, kako navode, dugogodišnjeg stvaranja ambijenta koji je doveo do porasta nasilja u zemlji.

Predstavnici vlasti odgovaraju da je Srbiji "jedinstvo potrebnije nego bilo kada" i da opozicija "politički zloupotrebljava tragediju", te da su upravo oni ti koji propagiraju nasilje prema političkim neistomišljenicima.

Opozicija danima tvrdi da su mnogi pod pritiskom da se pojave na mitingu u Beogradu i pita vlast koliko je koštala organizacija skupa i odakle potiče novac za pokrivanje troškova.

"Pozivam sve ljude koji su ucenjeni da ne dođu. Oni koji žele neka dođu, potrebni su nam dobri i časni ljudi", rekao je Vučić za TV Pink uoči mitinga, reagujući na tvrdnje opozicije.

Poručio je opoziciji da "ne vređa svoj narod, govoreći da se neko prodao za sendvič, za crvenu (1.000 dinara)".

Dan posle skupa SNS-a, u subotu će biti održan novi protest opozicije, na istom mestu, ispred Skupštine Srbije.

Na predsedničkim izborima 2022, Vučić je ubedljivo pobedio rivale, dobivši blizu 60 odsto glasova izašlih, ili više od dva miliona glasova, najviše u istoriji višestranačja u Srbiji od 1990-ih.

Time je dodatno učvrstio vlast i potvrdio neprikosnovenu moć i uticaj na sve sfere društva.

Ipak, najavio je povlačenje sa mesta lidera Srpske napredne stranke, koja vlada Srbijom od 2012, i osnivanje narodnog pokreta.

"Nikada neću da odem iz ove zemlje. Nemam račune u inostranstvu, ništa pokrao nisam, borio sam se za ovu zemlju 11 godina.

"I onda kažu da ću da bežim. Zbog čega? Zbog toga što smo napravili najviše puteva u poslednjih 50 godina, pruga, zbog toliko izgrađenih bolnica, zbog toga što smo toliko povećali plate i penzije, zbog toga što vodimo samostalnu i nezavisnu istoriju i što nismo neko ko služi tuđim interesima?", rekao je Vučić veče uoči mitinga u Beogradu.

Poslednji veliki miting na otvorenom u Beogradu, Vučić je održao aprila 2019. godine pod sloganom "Budućnost Srbije".

I tada je govorio "da veruje da će to biti najmasovniji skup u istoriji Srbije".

I tom mitingu prethodili su protesti opozicije "1 od 5 miliona" koji su počeli posle napada na opozicione funkcionere u Kruševcu 2018.

Pogledajte video sa trećeg protesta dela opozicije u Beogradu:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Atmosfera na skupu naprednjaka u Beogradu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Maj.2023

U centru Beograda se u petak održava skup vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), u danima kada na poziv opozicije desetine hiljada ljudi protestuje nezadovoljni odgovorom vlasti na masovna ubistva koja su potresla zemlju.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.